Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 oktober, 2021 - 14:38Uppdaterad: fredag, 8 oktober, 2021 - 15:22
  • Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse för kvinnan som läste andras journaler. Foto ÅRTV

Yrkar på villkorligt för journalintrång

Landskapsåklagare Peter Rikberg yrkar på ett villkorligt fängelsestraff på sex till nio månader för brott mot tjänsteplikten för kvinnan som åtalas för över 1.400 journalintrång. 

Under rättegångens andra och avslutande dag vittnade ÅHS vårdchef Sirpa Mankinen som nyligen hade tillträtt vid tjänsten när journalintrångshärvan nystades upp i början av 2016. I rätten sa hon bland annat att det kan finnas fler och ännu okända drabbade. Detta eftersom utredningen inte inkluderat personer i den åldersgrupp som den åtalade kvinnan primärt arbetat med. 

Kvinnans rättsliga biträde Trond Hornseth framförde att ifall kvinnan döms för brott så bör straffat sänkas. Dels på grund av att polisens utredning drog ut på tiden men också med tanke på den skada som brottet har förorsakat henne. 

-Svarande ber om ursäkt och ångrar och kommer aldrig att kunna arbeta med det yrket hon utbildat sig till, sa han. 

Tre av de totalt 443 målsägandena var närvarande under förhandlingarna på fredagen. Två av dem sa att kvinnans agerande har skadat deras förtroende för ÅHS. 

-I dag har jag helt andra kostnader då jag går till privat läkarvård, sa en av dem.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »