• LR menar att vrakletarbolaget inte erbjöd dem hjälp med vrakchampagnen som hittades utanför Föglö 2010.
Marcus Ekholm och Peter Lindberg:
Publicerad: torsdag, 7 november, 2019 - 14:07, uppdaterad: torsdag, 7 november, 2019 - 16:18

Vrakletarbolag erbjöd inte LR hjälp kring vrakchampagnen

Vrakchampagnen kan vara förstörd. Det sade Peter Lindberg från vrakletarföretaget Ocean X Team i en intervju i Ålands Radio i går om deras arbete med ångfartyget Kyros att han hört rykten om.

Lindberg sade också att han erbjöd sig att hjälpa landskapsregeringen med att ta hand om champagnen i samband med bärgningen, men att landskapet då tackade nej.
-Vad jag vet har förtaget aldrig kontaktat oss och vi har aldrig ens övervägt att kontakta dem. Det säger Marcus Lindholm som är antikvarie i maritim arkeologi vid landskaspets kulturbyrå.
Rainer Juslin som då var byråchef vid landskapsregeringen säger att Peter Lindberg aldrig kontaktade honom i ärendet. Juslin och dåvarande ministern Tony Asumaa fick smakprov av den champagne som champagnehuset Veuve Cliquot ifjol lät göra på en av de bättre flaskorna från vraket. Juslins uppfattning är att drycken inte passar till självstyrelsens 100-års jubileum, men att man inte kan säga att vrakchampagnen är förstörd.

 

Fler Nyheter

Näringsministern vill bygga förtroende hos jordbrukare

Veronica Thörnroos:
Tre av ministrarna i den nya regeringen har inte tidigare suttit som ledamöter i lagtinget. - Det är inte en absolut förutsättning att ha suttit i Ålands lagting för att ingå i en regering. Vi har haft ett flertal ministrar tidigare som inte heller ingått i lagtinget tidigare, säger det tillträdande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Thörnroos har presenterat sina ministrar

Veronica Thörnroos presenterar de nya ministrarna och deras ansvarsområden:
Veronica Thörnroos (C) har presenterat ministrarna i den kommande landskapsregeringen.

Skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter fastslagna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet fastslår nu allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter som ska användas vid fortsatt vattenskyddsarbete och när nya vattenskyddsområden upprättas eller befintliga uppdateras.

Ålands radio och Ålands judoklubb får Rädda barnen-pris

Pristagarna intervjuas av Owe Sjöblom
Ålands radio och Ålands judoklubb är årets pristagare av Rädda barnens pris som sedan tio år tillbaka delas ut på barnkonventionens dag den 20...

Ändrad projekteringsordning ska ge billigare broutbyte

Landskapsregeringen beviljar mer pengar för tilläggsarbete i projekteringen för flera broar i broutbytesprogrammet. I och med det ökar budgeten för Djurholmsbron, bron över Långholmsströmmen, Kastörsbron, Askörsbron och Dånösundsbron med ca 50 000 euro per bro.

Omsorgsförbundet minskar sin budget

Förbundsfullmäktiges ordförande Petter Johansson:
Omsorgsförbundets budgetförslag för 2020 bantas med 100.000 euro. Det beslöt förbundsfullmäktige under sitt senaste möte. Mariehamns stads önskemål var att kostnadsökningen jämfört med 2019 inte skulle överstiga 1,5 procent.

Stina Wollter kommer till litteraturdagarna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den svenska konstnären, författaren och radioprataren Stina Wollter kommer till Mariehamns litteraturdagar i mars, det skriver arrangörerna i ett...

Ministrarna presenteras 14:30

Regeringsbildare Veronica Thörnroos (C) presenterar ministrarna i den kommande landskapsregeringen i dag klockan 14:30.

Den genomsnittliga inkomstskattesatsen på Åland ökar

Den genomsnittliga åländska inkomstskattesatsen för 2020 blir 17,44 procent, en ökning från föregående år med 0,06 procentenheter.