Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 oktober, 2018 - 05:41Uppdaterad: måndag, 8 oktober, 2018 - 17:38
  • Tony Asumaa konstaterar att vrakchampagnen är odrickbar. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Vrakchampagnen duger inte att dricka

Champagnen från 1800-talet som hittades i ett vrak på åländskt vatten är odrickbar.

Det konstaterar kulturminister Tony Asumaa (Lib) i samråd med champagnetillverkaren Veuve Clicquot efter att minister Asumaa och Rainer Juslin från utbildnings- och kulturavdelningen besökt Veuve Clicquot i Frankrike förra veckan.

I början av 2017 skickades en flaska för analys till champagnehuset och för att blandas med nyproducerad champagne och tillverka ny dryck.

- Visst var det champagne, men inte den kvaliteten som vi önskade, så det lönar sig inte. Från och med nu klassar vi dem som museiföremål och inte som livsmedel, säger Tony Asumaa.

Tanken har varit att bjuda alla myndiga ålänningar på drycken under självstyrelsens 100-årsjubileum. Nu satsar man istället på att ställa ut flaskorna i muséet i samband med tioårsjubileet när de hittades år 2020, men också 2022 när självstyrelsen fyller hundra år. Vätskan i flaskorna är det ingen fara med säger Tony Asumaa.

- Flaskorna är omkorkade och det är inget tryck i flaskorna längre så man kan spara dem hur länge som helst.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »