Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 februari, 2018 - 05:46Uppdaterad: fredag, 16 februari, 2018 - 17:36
  • Dan Sundqvist mlf föreslår skolcoacher, Tony Asumaa hänvisar till kommunerna. Arkivfoton.

Vill ha skolcoacher i grundskolan

Alla grundskolor borde tillhandahålla en så kallad skolcoach. Det anser representanter för Folkhälsan, Rädda barnen, Fältarna, skolkuratorerna, barn- och ungdomspsykiatrin och Kyrkby högstadieskola. Nu har de skickat en skrivelse om detta till landskapsregeringen.

- En skolcoach ska jobba för att skapa en trygg och positiv miljö i skolan i nära samarbete med annan personal i skolan. Det säger Dan Sundqvist på Rädda barnen som är en av de som skickat skrivelsen.
Utbildningsminister Tony Asumaa, liberal, säger att landskapsregeringen diskuterar elevernas rätt till en trygg och sund skolmiljö under det pågående arbetet med att revidera grundskolelagen. Men det är inte landskapsregeringens uppgift att finansiera eventuella skolcoacher, säger han.
- Det är kommunerna som har ansvar för att finansiera och upprätthålla grundskolan, så en sådan kostnad skulle i så fall hamna på kommunerna, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »