Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 maj, 2020 - 13:18
  • Mats Löfström. Foto: Tomas Tornefjell

Vill ha lösning för isolerade sjömän

Finland ska ta initiativ hos den internationella sjöfartsorganisationen IMO till en lösning hur man ska få hem de cirka 200.000 besättningsmedlemmar som är isolerade på utländskt flaggade fartyg som inte får angöra hamn på grund av corona-restriktioner.

Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström och hans kollega Sandra Bergqvist (SFP) i ett spörsmål till Finlands regering.

- Vissa har suttit i flera månader utan att kunna komma i land. Det har varit rapporter om psykisk ohälsa och till och med självmord. Vi vill att IMO ska diskutera hur man kan lösa situationen, säger Mats Löfström.
Uppskattningsvis 100-200 finländska sjömän berörs. Finland kan inte göra mycket annat än att få i gång diskussionen eftersom fartygen oftast är utländskt flaggade, men Mats Löfström tror inte att det bara är i Finlands intresse att hitta en lösning. Spörsmål ska bevaras inom tre veckor och Mats Löfström hoppas att man kan vidta åtgärder snabbt. Han har inga uppgifter om att någon ålänning är isolerad.

- Men det skulle inte förvåna mig, säger Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »