Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 december, 2018 - 06:15Uppdaterad: måndag, 17 december, 2018 - 06:17
  • Mats Adamczak har koll på vad vi letar efter på nätet. Arkivfoto

Vi söker på Åland och väder

Åland, Mariehamn, Facebook och väder. Det är orden ålänningar oftast sökt efter på sökmotorn Google under 2018.

Google har nu släppt statistik över folks sökvanor landsvis från året som snart passerat. Sökorden som ökat mest i popularitet hos ålänningarna under året är VM 2018, Ålands Nyheter, fotbolls VM 2018, Avicii och Jysk Åland. Mats Adamczak som är data- och internetkunnig säger att man i googlingarna ser vad som varit aktuellt på Åland under året och att det troligtvis är turister som befunnit sig på Åland som har sökt efter orden Åland och Mariehamn.
- Det märks att vi bor på en ö och är väderberoende, varken i Sveriges eller Finlands statistik över mest sökta ord finns ordet väder med. Man kan också konstatera att ålänningarna inte verkar ha något stort gemensamt problem eftersom inga sådana sökord finns med i statistiken, säger Mats Adamczak som poängterar att googlestatistiken är viktig för att förstå beteenden.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »