Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 september, 2018 - 11:06Uppdaterad: fredag, 14 september, 2018 - 15:53
  • På bilden från Dalkarby träsk ser man tydligt att vattennivån är mycket lägre än normalt. Den mörka linjen på berget är där som vattenlinjen brukar gå vid normalläge. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
  • Ålands vattens vd Christian Nordas är inte orolig men menar att vattenläget är ansträngt. Foto: Eva Ringbom-Fonsell

Vattenläget blir allt mer akut

-Jag har under mina tio år som vd inte varit med om att vi på grund av vattenbrist behövt stänga av vattenuttagningen från två av tre sjöar. Det säger Ålands vattens vd Christian Nordas om vattenläget som under lång tid varit ansträngt men som nu börjar bli mer allvarligt.

Uttagningen från Markusbölefjärden och Långsjön har stängts av på grund av att man ligger på gränsen för vad man kan ta ut och just nu tas enbart vatten från Dalkarby träsk och där minskar nivån dagligen med cirka fyra centimeter.

-Vi får ta en dag i taget. Jag är inte så orolig av mig och det kommer inte att sluta rinna vatten i våra vattenkranar. Men om det inte kommer regn måste vi ta en diskussion igen med alla inblandade. Vi följer noga med läget, säger Christian Nordas.

Nästa vecka kommer Ålands vatten att åka till Gotland för att se på de stora avsaltningsanläggningar man där investerat i.

-Allra helst skulle jag se att vi får nya sjöar som dricksvattentäkter. Avsaltning kan bli väldigt dyrt med höjda vattenpriser men om läget blir för akut får vi se hur man prioriterar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »