• På bilden från Dalkarby träsk ser man tydligt att vattennivån är mycket lägre än normalt. Den mörka linjen på berget är där som vattenlinjen brukar gå vid normalläge. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
  • Ålands vattens vd Christian Nordas är inte orolig men menar att vattenläget är ansträngt. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
Christian Nordas intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Hela intervjun med Christian Nordas (från Åland idag)
Publicerad: fredag, 14 september, 2018 - 11:06, uppdaterad: fredag, 14 september, 2018 - 15:53

Vattenläget blir allt mer akut

-Jag har under mina tio år som vd inte varit med om att vi på grund av vattenbrist behövt stänga av vattenuttagningen från två av tre sjöar. Det säger Ålands vattens vd Christian Nordas om vattenläget som under lång tid varit ansträngt men som nu börjar bli mer allvarligt.

Uttagningen från Markusbölefjärden och Långsjön har stängts av på grund av att man ligger på gränsen för vad man kan ta ut och just nu tas enbart vatten från Dalkarby träsk och där minskar nivån dagligen med cirka fyra centimeter.

-Vi får ta en dag i taget. Jag är inte så orolig av mig och det kommer inte att sluta rinna vatten i våra vattenkranar. Men om det inte kommer regn måste vi ta en diskussion igen med alla inblandade. Vi följer noga med läget, säger Christian Nordas.

Nästa vecka kommer Ålands vatten att åka till Gotland för att se på de stora avsaltningsanläggningar man där investerat i.

-Allra helst skulle jag se att vi får nya sjöar som dricksvattentäkter. Avsaltning kan bli väldigt dyrt med höjda vattenpriser men om läget blir för akut får vi se hur man prioriterar.

Fler Nyheter

LR avvisar besvär över flygtrafik

Avvisa besvären över beslutet om flygtrafiken på rutten Mariehamn-Arlanda. Det skriver landskapsregeringen i sitt bemötande över bolaget AirAX besvär till Högsta förvaltningsdomstolen över beslutet i maj att låta Danish Air Transport ta över flygtrafikavtalet när Nextjet gått i konkurs.

Vårdfack utanför övertidsförbud

När övertidsförbudet bland olika nationella fack utlyses mellan den 26 och 28 september står merparten av de åländska fackanslutna utanför.

Finström behöver bygga ut äldreomsorgen

Jana Andersson, föreståndare vid äldreboendet Rosengård intervjuas av Tomas Tornefjell.
Ett seniorboende med lägenheter för personer mellan 55 och 75 år, en utbyggnad av kommunens effektiviserade serviceboende och ett demensboende för 8-10 personer. Det är några av de önskemål som finns med i den rapport som en arbetsgrupp tagit fram om äldreomsorgen i Finström på begäran av kommunstyrelsen.

Körde bil trots 2,7 promille i blodet

En 41-årig kvinna har av tingsrätten dömts till villkorligt fängelse i 4 månader för grovt rattfylleri.

"Psykiaterbrist hot mot rättssäkerheten"

Resedas ordförande, Henrik Lagerberg, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Det blir ingen kontinuitet då man träffar olika läkare och rättssäkerheten vid till exempel beslut om tvångsåtgärder kan bli lidande. Det menar intresseföreningen för psykisk hälsa Reseda med anledning av läget inom psykiatri inom ÅHS.

Besvär om kommunutredare

Hammarland besvärar sig över landskapsregeringens beslut att tillsätta kommunindelningsutredare. Kommunsstyrelsen har beslutat lämna in en förvaltningsklagan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Lärorikt vattenprojekt på Gotland

Britt Lundberg, styrelseordförande Ålands vatten
Vår prioritet är forfarande att få en dricksvattentäkt till, men Gotlands projekt med avsaltning av havsvatten är intressant. Det säger Britt Lundberg, styrelseordförande i Ålands Vatten, som gjort ett studiebesök hos sina kolleger på den svenska ön.

Granulat ska förvaras bättre i Jomala

Jomala kommun jobbar som bäst med att hitta en bättre förvaringsplats för granulat som man köper in till konstgräsplanen vid Vikingahallen.

Nöjda med Skördefesten

Intervju med Liz Mattsson från Gomorron
Än så länge är det för tidigt att säga hur många som besökte Skördefesten, men verksamhetsledare Liz Mattsson säger att de gårdar som hade flest besök räknade in mellan 8.000-12.000 personer.