• På bilden från Dalkarby träsk ser man tydligt att vattennivån är mycket lägre än normalt. Den mörka linjen på berget är där som vattenlinjen brukar gå vid normalläge. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
  • Ålands vattens vd Christian Nordas är inte orolig men menar att vattenläget är ansträngt. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
Christian Nordas intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Hela intervjun med Christian Nordas (från Åland idag)
Publicerad: fredag, 14 september, 2018 - 11:06, uppdaterad: fredag, 14 september, 2018 - 15:53

Vattenläget blir allt mer akut

-Jag har under mina tio år som vd inte varit med om att vi på grund av vattenbrist behövt stänga av vattenuttagningen från två av tre sjöar. Det säger Ålands vattens vd Christian Nordas om vattenläget som under lång tid varit ansträngt men som nu börjar bli mer allvarligt.

Uttagningen från Markusbölefjärden och Långsjön har stängts av på grund av att man ligger på gränsen för vad man kan ta ut och just nu tas enbart vatten från Dalkarby träsk och där minskar nivån dagligen med cirka fyra centimeter.

-Vi får ta en dag i taget. Jag är inte så orolig av mig och det kommer inte att sluta rinna vatten i våra vattenkranar. Men om det inte kommer regn måste vi ta en diskussion igen med alla inblandade. Vi följer noga med läget, säger Christian Nordas.

Nästa vecka kommer Ålands vatten att åka till Gotland för att se på de stora avsaltningsanläggningar man där investerat i.

-Allra helst skulle jag se att vi får nya sjöar som dricksvattentäkter. Avsaltning kan bli väldigt dyrt med höjda vattenpriser men om läget blir för akut får vi se hur man prioriterar.

Fler Nyheter

Jaktintresset ökar bland kvinnor

Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Jaktintresset ökar bland kvinnor på Åland.

Anbudstiden på Degersands café och camping förlängs

Anbudstiden på Degersands Café och Camping kommer att förlängas till mitten av augusti.

Man dömd för äventyrande av trafiksäkerheten

En ung man har dömts för äventyrande av trafiksäkerheten efter att han i december förra året körde av vägen i för hög hastighet på Lövuddsvägen i Jomala.

Nytt inbrott på Rödakorsgården

Verksamhetsledare Josefin Egenfelt:
I helgen skedde ett inbrott på Rödakorsgården i Mariehamn, för andra gången sedan april i år. I nuläget vet man bara med säkerhet att en mindre summa pengar stulits, men de materiella skadorna är omfattande.

Inbrott och rattfylleri på lördagen

På lördag morgon grep polisen en berusad person som betedde sig aggressivt.

Våldsam natt mellan lördag och söndag

Natten mellan lördag och söndag blev hektisk för polisen.

Segelbåt kantrade på Slemmern, flera motorstopp

En mindre segelbåt med ungdomar som besättning kantrade på Slemmern under söndagseftermiddagen.

Ungas hälsa i ÅF-ordförandes blickfång

ÅF-ordföranden Pia Eriksson om ohälsan bland ungdomar:
Som Ålands framtids första kvinnliga partiordförande har Pia Eriksson sagt att hon ska försöka tvätta bort gubbstämpeln från partiet. En starkare självstyrelse och ett ökat självbestämmande på Åland är fortfarande paradgrenen för Ålands Framtid, där Pia Eriksson har varit ordförande sedan oktober 2018.

Havsviddens rökbastu fattade eld

Havsviddens rökbastu fattade eld under söndag eftermiddag. Geta och Saltviks frivilliga brandkårer kom till platsen för att släcka elden.