• På bilden från Dalkarby träsk ser man tydligt att vattennivån är mycket lägre än normalt. Den mörka linjen på berget är där som vattenlinjen brukar gå vid normalläge. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
  • Ålands vattens vd Christian Nordas är inte orolig men menar att vattenläget är ansträngt. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
Christian Nordas intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Hela intervjun med Christian Nordas (från Åland idag)
Publicerad: fredag, 14 september, 2018 - 11:06, uppdaterad: fredag, 14 september, 2018 - 15:53

Vattenläget blir allt mer akut

-Jag har under mina tio år som vd inte varit med om att vi på grund av vattenbrist behövt stänga av vattenuttagningen från två av tre sjöar. Det säger Ålands vattens vd Christian Nordas om vattenläget som under lång tid varit ansträngt men som nu börjar bli mer allvarligt.

Uttagningen från Markusbölefjärden och Långsjön har stängts av på grund av att man ligger på gränsen för vad man kan ta ut och just nu tas enbart vatten från Dalkarby träsk och där minskar nivån dagligen med cirka fyra centimeter.

-Vi får ta en dag i taget. Jag är inte så orolig av mig och det kommer inte att sluta rinna vatten i våra vattenkranar. Men om det inte kommer regn måste vi ta en diskussion igen med alla inblandade. Vi följer noga med läget, säger Christian Nordas.

Nästa vecka kommer Ålands vatten att åka till Gotland för att se på de stora avsaltningsanläggningar man där investerat i.

-Allra helst skulle jag se att vi får nya sjöar som dricksvattentäkter. Avsaltning kan bli väldigt dyrt med höjda vattenpriser men om läget blir för akut får vi se hur man prioriterar.

Fler Nyheter

Ekonomiska överenskommelsen godkänd i riksdagen

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om beslutet:
Idag klubbades den ekonomiska uppgörelsen mellan Åland och Helsingfors i riksdagen som ett av de sista ärendena under dagen.

Åländsk transport förberedd på minskade utsläpp

EU-parlamentariker Nils Torvalds, Hans-Erik Eker från Transmar och Åland Posts Jonas Back
EU-parlamentet enades med representanter för de olika EU-länderna igår om ett gemensamt mål för att minska koldioxidutsläppen från tung transport.

Vinden ställer till det i skärgårdstrafiken

Ålandstrafiken meddelar att dagens hårda vind ställer till det en del för m/s Gudingen och m/s Odin idag.

Lärarna respekteras på Åland

Lärarna Mikael Virta och Gustav Rask
Situationen för de åländska lärarna är bra, säger lärarna Mikael Virta och Gustav Rask som arbetar i Kyrkby högstadieskola. Debatten om situationen i skolan har gått het den senaste tiden men det är inte synd om lärarna, säger Mikael Virta.

Lemland vill ha större daghem

Camilla Pada, barnomsorgsledare i Lemland
Planeringen för att bygga nya daghem i Lemland är långt kommen och förhoppningen är att det första spadtaget för det planerade nybygget i Söderby kan tas inom det här året.

Uppdaterat: Strömmen tillbaka i Lemland

Branden är släckt i den dumper som fattade eld i Lemland. Räddningsledningen har gett lov att driftsätta högspänningsledningen igen.

Ålandsminister Berner lämnar politiken

Ålands lantråd Katrin Sjögren om att Anne Berner lämnar politiken (från Åland idag)
Ålandsminister Anne Berner föreslås som styrelsemedlem för banken SEB. Det rapporterar Dagens Industri, som hänvisar till kallelsen inför SEB:s...

Strömavbrott under förmiddagen

Det blåser kraftigt och under onsdagsförmiddagen drabbades flera platser på Åland av strömavbrott.

Köp av släckningsutrustning får landskapsstöd

Två satsningar på brandsäkerhet får nu landskapsstöd. Föglö kommun kommer att få landskapsstöd för anskaffning av en lätt släckningsbil, enligt...