• På bilden från Dalkarby träsk ser man tydligt att vattennivån är mycket lägre än normalt. Den mörka linjen på berget är där som vattenlinjen brukar gå vid normalläge. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
  • Ålands vattens vd Christian Nordas är inte orolig men menar att vattenläget är ansträngt. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
Christian Nordas intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Hela intervjun med Christian Nordas (från Åland idag)
Publicerad: fredag, 14 september, 2018 - 11:06, uppdaterad: fredag, 14 september, 2018 - 15:53

Vattenläget blir allt mer akut

-Jag har under mina tio år som vd inte varit med om att vi på grund av vattenbrist behövt stänga av vattenuttagningen från två av tre sjöar. Det säger Ålands vattens vd Christian Nordas om vattenläget som under lång tid varit ansträngt men som nu börjar bli mer allvarligt.

Uttagningen från Markusbölefjärden och Långsjön har stängts av på grund av att man ligger på gränsen för vad man kan ta ut och just nu tas enbart vatten från Dalkarby träsk och där minskar nivån dagligen med cirka fyra centimeter.

-Vi får ta en dag i taget. Jag är inte så orolig av mig och det kommer inte att sluta rinna vatten i våra vattenkranar. Men om det inte kommer regn måste vi ta en diskussion igen med alla inblandade. Vi följer noga med läget, säger Christian Nordas.

Nästa vecka kommer Ålands vatten att åka till Gotland för att se på de stora avsaltningsanläggningar man där investerat i.

-Allra helst skulle jag se att vi får nya sjöar som dricksvattentäkter. Avsaltning kan bli väldigt dyrt med höjda vattenpriser men om läget blir för akut får vi se hur man prioriterar.

Fler Nyheter

Häggblom fortsätter leda Obs

Bert Häggblom fortsätter leda Obunden samling, det kom partiets höstmöte fram till på lördagen. Även viceordföranden Christoffer Virtanen och Ann Carlsson fick förnyat förtroende.

Peter Hellgren ny vd-ersättare vid Viking line

Vice vd Peter Hellgren blir vd-ersättare vid Viking line istället för Andreas Remmer , som lämnat bolaget. Det skriver Viking line i ett...

Finström sänker skatten

Finströms kommun sänker inkomskatten med 0,50 procentenheter till 18,50 procent, det beslutade kommunfullmäktige igår.

Brist på praktikplatser stoppar sotarutbildning

Det blir ingen sotarutbildning vid Ålands yrkesgymnasium. Redan 2016 initierade landskapsregeringen en utredning vid Ålands yrkesgymnasium hur en sotarutbildning skulle ordnas. Något som man nu avskriver.

Centrumplanen är klar

Centrumplanen är klar, intervju med Sirkka Wegelius
Fler bostäder och affärslokaler, en strandboulevard i stället för Österleden samt ett parkeringshus ovanpå Select. Det är några av punkterna i Stadsarkitekt Sirkka Wegelius förslag till delgeneralplan för centrum.

Föglö kommun stöder tunnel

Föglös kommunfullmäktige uttrycker stöd för en tunnel, det beslutades i fullmäktige igår.

Sju anbud på vägstation

Sju anbud har inkommit på Godby vägstation som Landskapet bjudit ut till försäljning via mäklare.

Påpekanden om gc-väg

Det har inkommit påpekanden till landskapsregeringen när det gäller det pågående bygget av en gång- och cykelbana mellan Mariehamn och Berghamn i Eckerö.

Extra färjturer till kommunmöte på Kumlinge

På söndag arrangeras ett öppet möte om kommunindelningsutredningen på Kumlinge. För att de som bor på Enklinge ska kunna delta har landskapsregeringen beslutat om extra färjturer med ms Rosala II.