Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 september, 2017 - 12:59Uppdaterad: fredag, 29 september, 2017 - 14:31
  • Susanne Vävare som är vattenbiolog vid lanskapsregeringen och stadens miljösamordnare Ulf Simolin ser många möjligheter med våtmarken vid Nabben. Foto: Tomas Tornefjell

Våtmark planeras vid Nabben

Mariehamns stad vill anlägga multifunktionella våtmarker vid Nabben och vid Svibyåns mynning.

Projektet, som drivs av Mariehamns stad i samarbete med landskapets miljöbyrå, Jomala kommun och Ålands fiskevårdsförening, är en satsning för en ökad naturlig reproduktion av rovfiskar i kustnära biotoper samt för en minskad närings- och föroreningsbelastning på Östersjön.

- Våtmarken vid Nabben blir ungefär två hektar och den kan bidra till att avskilja både mikroplaster och övergödande ämnen, säger stadens miljösamordnare Ulf Simolin.

Susanne Vävare som är vattenbiolog vid landskapsregeringen säger att en våtmark är ett väl fungerande reningsverk som kan avlägsna 90-100 procent av mikroplasterna.

I anslutning till våtmarken planeras även en uppläggningsplats för snömassor, med kontrollerad avrinning mot våtmarken.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »