• Vass kan vara en alternativ föda då torkan gör att det blir mindre skördar och därmed mindre mat till djuren.
Kerstin Lundberg intervjuas av Lukas Jacobson.
Kerstin Lundberg intervjuas av Lukas Jacobson (lång version från Åland idag)
Vassfrågan ställs av hästägaren Catrin Schönberg (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 12 juli, 2018 - 16:48, uppdaterad: torsdag, 12 juli, 2018 - 17:11

Vassen som alternativ föda

Vassen kan vara en alternativ föda för hästarna. Hästägaren Catrin Schönberg funderar om man kan ta vassen till hjälp då torkan ger mindre skördar och har ställt frågan till Ålands Hushållningssällskap.

- Om man läser i litteraturen så skrivs det att i ungt stadium så betas det gärna vass både av nötkreatur och hästar. Så frågan är hur långt det kommit nu, om det har blivit mycket strå i det hela, säger Kerstin Lundberg på Ålands Hushållningssällskap.

Lundberg menar att hästar till en början kan vara skeptiska till vassen i början men att de vänjer sig. Men Schönberg säger också att hon kommer få det slutgiltiga svaret om det fungerar i nästa vecka.

Fler Nyheter

Singelolycka i Hammarland

Polisen, som haft en arbetsdryg inledning på helgen, rapporterar bland annat om en misshandel i en privat bostad i Eckerö och ett ett falskt...

Markbrand i Mariehamn

Idag vid lunchtid fick Räddningsverket larm om en pågående markbrand i Västernäs i Mariehamn. Väl på plats konstaterade man att det handlade om ett...

Air Leap börjar flyga Mariehamn - Åbo

Den 20 augusti kommer flygbolaget Air Leap att börja trafikera sträckan Mariehamn - Åbo. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fiskrens kan förädlas till djurforder

Bernt Bergman från Petrolax Ab och Olof Karlsson från Nordic Trout Ab:
Det åländska Företaget Petrolax Ab vill börja förädla fiskrens till råvaror för foderproduktion.

Vissa fartyg godkända för hötransporter

Jan-Christian Welander intervjuas:
Kan du uppvisa att höet har en fuktighetsprocent på över 14 procent och om höet är balat, får rederierna transportera ensilagen utan så kallad dangerous goods certifiering eller DG-certifiering. Det menar Jan-Christian Welander, enhetschef på Trafi.

Höga transportkostnader för foder

Pernilla Wiman intervjuas:
På grund av torkan har djurägare börjat titta på alternativet att privatimportera foder från fastlandet, något som innebär skyhöga transportkostnader.

Torkan får butik att ändra köttinköpsrutiner

Sparhallen har bestämt sig för att göra som många svenska butiker och sluta köpa in kött med annat ursprung än Finland och Sverige.

Inget nytt om Åboflyget

Air Leap har inte inlett några flygningar på Åbolinjen i dag.

Mariehamns stad får skadestånd

Infrastrukturdirektör Kai Söderlund är nöjd med domen:
Westengineering Oy ska betala ett skadestånd på 250.000 euro till Mariehamns stad och stå för stadens rättegångskostnader på drygt 33.000 euro. Det framgår av en dom från Egentliga Finlands Tingsrätt.