• Vass kan vara en alternativ föda då torkan gör att det blir mindre skördar och därmed mindre mat till djuren.
Kerstin Lundberg intervjuas av Lukas Jacobson.
Vassfrågan ställs av hästägaren Catrin Schönberg (från Åland i dag)
Kerstin Lundberg intervjuas av Lukas Jacobson (lång version från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 12 juli, 2018 - 16:48, uppdaterad: måndag, 16 juli, 2018 - 10:52

Vassen som alternativ föda

Vassen kan vara en alternativ föda för hästarna. Hästägaren Catrin Schönberg funderar om man kan ta vassen till hjälp då torkan ger mindre skördar och har ställt frågan till Ålands Hushållningssällskap.

- Om man läser i litteraturen så skrivs det att i ungt stadium så betas det gärna vass både av nötkreatur och hästar. Så frågan är hur långt det kommit nu, om det har blivit mycket strå i det hela, säger Kerstin Lundberg på Ålands Hushållningssällskap.

Lundberg menar att hästar till en början kan vara skeptiska till vassen i början men att de vänjer sig. Men Schönberg säger också att hon kommer få det slutgiltiga svaret om det fungerar i nästa vecka.

Fler Nyheter

LR avvisar besvär över flygtrafik

Avvisa besvären över beslutet om flygtrafiken på rutten Mariehamn-Arlanda. Det skriver landskapsregeringen i sitt bemötande över bolaget AirAX besvär till Högsta förvaltningsdomstolen över beslutet i maj att låta Danish Air Transport ta över flygtrafikavtalet när Nextjet gått i konkurs.

Vårdfack utanför övertidsförbud

När övertidsförbudet bland olika nationella fack utlyses mellan den 26 och 28 september står merparten av de åländska fackanslutna utanför.

Finström behöver bygga ut äldreomsorgen

Jana Andersson, föreståndare vid äldreboendet Rosengård intervjuas av Tomas Tornefjell.
Ett seniorboende med lägenheter för personer mellan 55 och 75 år, en utbyggnad av kommunens effektiviserade serviceboende och ett demensboende för 8-10 personer. Det är några av de önskemål som finns med i den rapport som en arbetsgrupp tagit fram om äldreomsorgen i Finström på begäran av kommunstyrelsen.

Körde bil trots 2,7 promille i blodet

En 41-årig kvinna har av tingsrätten dömts till villkorligt fängelse i 4 månader för grovt rattfylleri.

"Psykiaterbrist hot mot rättssäkerheten"

Resedas ordförande, Henrik Lagerberg, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Det blir ingen kontinuitet då man träffar olika läkare och rättssäkerheten vid till exempel beslut om tvångsåtgärder kan bli lidande. Det menar intresseföreningen för psykisk hälsa Reseda med anledning av läget inom psykiatri inom ÅHS.

Besvär om kommunutredare

Hammarland besvärar sig över landskapsregeringens beslut att tillsätta kommunindelningsutredare. Kommunsstyrelsen har beslutat lämna in en förvaltningsklagan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Lärorikt vattenprojekt på Gotland

Britt Lundberg, styrelseordförande Ålands vatten
Vår prioritet är forfarande att få en dricksvattentäkt till, men Gotlands projekt med avsaltning av havsvatten är intressant. Det säger Britt Lundberg, styrelseordförande i Ålands Vatten, som gjort ett studiebesök hos sina kolleger på den svenska ön.

Granulat ska förvaras bättre i Jomala

Jomala kommun jobbar som bäst med att hitta en bättre förvaringsplats för granulat som man köper in till konstgräsplanen vid Vikingahallen.

Nöjda med Skördefesten

Intervju med Liz Mattsson från Gomorron
Än så länge är det för tidigt att säga hur många som besökte Skördefesten, men verksamhetsledare Liz Mattsson säger att de gårdar som hade flest besök räknade in mellan 8.000-12.000 personer.