Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 januari, 2022 - 14:50Uppdaterad: måndag, 24 januari, 2022 - 15:15

Varnar för att näthatet normaliseras

De gamla stereotyperna om hur hatet mot finlandssvenskar tar sig i uttryck lever kvar. Det visar doktorsavhandlingen ”Parasiter och ”bättre folk”: Affekt i näthat mot det svenska i Finland” av Karin Sandell.

- Som finlandssvensk blev jag inte direkt överraskad över innehållet i sig, det är uttryck som jag hört länge redan. Att man inte hittat på något nytt var däremot lite förvånande, säger Karin Sandell.

Hon hoppas att avhandlingen ska öppna diskussionen om att det vi skriver på nätet i olika forum sprider sig ut i samhället och normaliseras.
- Det finns exempel på hur diskussionsklimatet påverkar till exempel beslutsfattare och forskare som inte vill uttala sig i vissa frågor eftersom de kan känna sig skrämda av hur diskussionen går, säger Karin Sandell.

Avhandlingen hittar du här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »