Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 juli, 2021 - 11:40Uppdaterad: onsdag, 28 juli, 2021 - 13:13

Värmen och torkan har skadat sommargrödorna

Den varma och torra sommaren har redan satt tydliga spår i odlares skörd av sommargrödor, berättar Tord Sarling, vd för Ålands trädgårdshall.

- Det vi ser är att odlare som skaffat bevattningssystem har klarat sig bättre, även om det inneburit merarbete för dem. Men vädret innebär att skörden totalt blir lidande, speciellt för känsliga grödor som sallad, blomkål och andra frilandsodlingar. Där blir skörden dålig och dessutom mognar grödorna ojämnt, berättar Tord Sarling.

Växter som dill, persilja och vissa sorters sallad har varit kontinuerligt svåra att få tag på i hela Finland under sommaren.

- Att det börjar regna nu hjälper till viss del. Det kan inte rädda sommarskörden, men med lite tur kan man istället få rekordskördar av vissa höstgrödor, speciellt om man har varit flitig med bevattningen, och vad gäller frukt ser det ut att kunna bli ett normalt år, säger Tord Sarling.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »