Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 5 maj, 2018 - 09:15Uppdaterad: måndag, 7 maj, 2018 - 12:02
  • Vårdös kommunstyrelse är kritisk mot lagförslagen gällande kommunreformen. Karta: Landskapsregeringen.

Vårdö: Lagförslagen strider mot grundlagen

Bägge lagförslagen strider mot Finlands grundlag. Det anser kommunstyrelsen i Vårdö om landskapsregeringens lagförslag gällande kommunstrukturenreformen.

Vårdö hänvisar till att det i grundlagen står att kommunsammanslagningar kan göras trots motstånd om kommunen har det svårt ekonomiskt och inte kan trygga invånarnas service. Men Vårdö menar att man som självständig kommun klarar att tillvarata kommuninvånarnas grundlagsstadgade rättigheter och att man har sin ekonomi i ordning. Man påpekar också att 82,7 procent av deltagarna i folkomröstningen i januari ville att Vårdö skulle fortsätta vara en självständig kommun.

På tisdag har kommunfullmäktige i Vårdö möte och då bestäms om styrelsens utlåtande skickas till landskapsregeringen eller om några ändringar i utlåtandet ska göras.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »