Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 september, 2018 - 14:52Uppdaterad: måndag, 24 september, 2018 - 15:08
  • Sjukhuset i Mariehamn drabbas inte av övertidsblockad som utlysts i riket. Arkivfoto: Eva Ringbom-Fonsell

Vårdfack utanför övertidsförbud

När övertidsförbudet bland olika nationella fack utlyses mellan den 26 och 28 september står merparten av de åländska fackanslutna utanför.

Tehys verksamhetsledare på Åland Erkki Santamala säger att tehyiter som arbetar i tjänsteförhållande står utanför blockaden.
- Det betyder att ÅHS står utanför blockaden och vissa kommunalt anställda också, säger han.

Åländska Super utlyser inte något förbud bland sina medlemmar.

- Eftersom vi har eget avtal här på Åland så blir det inget övertidsförbud, det har vi i samråd med TCÅ kommit fram till, säger Tiina Kellokoski, ordförande för åländska Super.

Orsaken till övertidsförbudet är att riksregeringen planerar en lag som gör det lättare för företag med färre än 20 anställda att säga upp personal. Fackorganisationerna anser att lagförslaget strider mot likabehandlingen av anställda och har en negativ effekt på jämställdheten.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »