Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 december, 2018 - 06:13
  • Åsub har kartlagt hur det sociala trygghetssystemet fungerar i praktiken på Åland. Arkivfoto.

Värdet på sociala bidrag urholkas

Beroendet av bidrag för hushåll med utkomststöd har ökat och värdet på skattefria bidrag har urholkats. Dessutom finns det många som skulle ha rätt till utkomststöd som inte ansöker om det. Det framgår av ÅSUB:s rapport ”Ekonomisk utsatthet och social trygghet 2016”.

Rapporten är en uppdatering av två tidigare utredningar som syftar till att undersöka hur det sociala trygghetssystemet fungerar i praktiken. I rapporten konstateras att bidragsberoendet ökat för hushåll som lyfte utkomststöd och att vi har ett kraftigt underutnyttjande av utkomststödet på Åland. Som orsaker till det nämns att benägenheten att ytnyttja stödet är lågt i ett småskaligt samhälle och klienters bristande kunskap om sina rättigheter.

Av ÅSUB:s rapport framgår bland annat också att barnbidragen och ensamförsörjartillägget mellan 2008 och 2016 förlorade drygt 11 procent av sitt värde.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »