Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 augusti, 2019 - 15:25Uppdaterad: tisdag, 20 augusti, 2019 - 17:39

Var lång bordläggning laglig?

Lemlands kommunfullmäktige beslöt i juni i år att inte utse några representanter till den grupp som ska styra kommunsammanslagningen, ett beslut som kommunstyrelsen nu funnit att inte är lagligt.

- När man röstar för att bordlägga ett ärende till en viss punkt i framtiden istället för till nästa möte måste man ha kvalificerad majoritet, så i princip vara enhälliga, vilket man inte varit denna gång. Nu kommer den på nytt komma till oss till vårt nästa möte och sedan går den tillbaka till fullmäktige för vidare behandling, säger Anna Janson, ordförande i Lemlands kommunstyrelse.
En av anledningarna till att man valde att bordlägga frågan ska enligt Janson ha varit för att fullmäktige bättre skulle kunna granska frågan.
- När förslaget kom var det ingen som var beredd på det och genom att bordlägga det utan att vara enhälliga var det klart att frågan skulle komma tillbaka. Men eftersom de inte röstade enhälligt förra gången har jag svårt att tro att de skulle göra det nu heller, säger Janson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »