Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 december, 2017 - 14:03Uppdaterad: torsdag, 7 december, 2017 - 15:17
  • Dan Sundqvist från Barnens internet, Janina Björni som är ansvarig för utvecklingsprojektet inom barnskyddet Rädda barnen och kommissarie Olof Lindqvist. Foto: Owe Sjöblom.
  • Det är viktigt att anmäla om man misstänker att ett barn far illa, säger experterna. Foto: Owe Sjöblom.

Våga anmäl om barn far illa

Om man misstänker eller tror att ett barn blir utsatt för övergrepp eller far illa på annat sätt ska man ta mod till sig och göra en anmälan. Det är en uppmaning från Janina Björni, ansvarig för utvecklingsprojekt inom barnskyddet för Rädda Barnen.

- Vissa yrkeskategorier har anmälningsskyldighet och kan inte låta bli att anmäla om det finns en misstanke om att ett barn far illa, säger Björni.
För de med anmälningskyldighet så räcker det enligt lagen inte med enbart en anmälan till barnskyddet, utan det finns även skyldighet att kontakta polisen.

40-50 polisanmälningar per år

- Vi får in 40-50 anmälningar per år som rör barn som far illa, säger kriminalkommissarie Olof Lindqvist.
Endel anmälningar rör samma barn, men de flesta fall är unika. Polisen har två utredare som på heltid jobbar med att utreda brott mot barn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »