Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 oktober, 2021 - 06:26Uppdaterad: fredag, 8 oktober, 2021 - 17:10

Utskott vill ge Åland undantag i gränsfrågan

Åland bör behandlas lika som gränsområdena i norra Finland gällande gränsen till Sverige. Det anser riksdagens grundlagsutskott.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, som är medlem i grundlagsutskottet, säger att regeringen måste lyssna på utskottet när det gäller lagförslaget om förlängda inresebegränsningar.

- Skrivningen gällande Åland är så pass tydlig att det skulle vara en skandal om ministeriet inte agerade efter det här utlåtandet, säger Mats Löfström.
Utskottet påpekar tydligt att gränstrafiken mellan Åland och Sverige bör granskas på samma sätt som undantagen för de nordliga regionerna. Utskottet är kritiskt till flera saker gällande inresebegränsningarna hittills. Även att regeringen haft en alldeles för strikt gräns för den så kallade gröna listan av länder vars invånare fritt kan resa in i Finland. Utskottets utlåtande är inte bindande, men så nära man kan komma enligt Mats Löfström. Regeringens förslag är att nuvarande inresebegränsningar förlängs till den 31 december 2021.

I fredagens Åland idag kunde du höra lantrådet Veronica Thörnroos berätta om landskapsregeringens syn på utlåtandet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »