Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 april, 2018 - 16:19
  • Arkeolog Lee Widegren Lundin och vik antikvarie Daniel Anderberg

Utgrävningar ska ge svar på vägdragning

För första gången på 150 år ser gamla Bomarsundsbyggnationer från 1850-talet ljuset igen. Orsaken är en planerad gång- och cykelbana som ska gå bredvid den befintliga vägen genom fästningen.

Kulturbyrån utför utgrävningar på provområden för att ge underlag till vägplanen berättar vikarierande antikvarie Daniel Anderberg.

-Förutom grunden av officerskaserner, som vi håller på att gräver ut, är det väldigt lite vi hittar. Vi hittar byggnadskonstruktioner, spik och glas. Men man tog vara på det som var värt att sparas före man sprängde anläggningen, säger han.

Man ska gräva tre schakt och arbetena pågår ännu nästa vecka. Björn Ekblom, vägingenjör vid vägnätsbyrån, säger att man inte kan dra en gc-bana hela vägen.
-Men vi tror att vi ska kunna anlägga en trottoar sista 200 metrarna före Prästöbron.
Bron är problematisk på grund av Sunds kommuns detaljplan för området, som inte ens tillåter en tillfällig trafiklösning under brobygget.
-Men vi har lämnat in en anhållan om ändring av detaljplan till Sunds kommun, säger Björn Ekblom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »