Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 25 januari, 2021 - 20:38Uppdaterad: tisdag, 26 januari, 2021 - 08:03
  • Om smittläget förvärras, och alla andra åtgärder visar sig vara otillräckliga, kan utegångsförbud bli aktuellt, meddelar statsrådet. Arkivbild.

Utegångsförbud kan utfärdas om läget förvärras

Riksregeringen presenterade på måndagen nya riktlinjer i sin hybridstrategi för att förhindra smittspridning av coronaviruset.

Handlingsplanen har tre nivåer och Finland befinner sig nu på den första nivån. Regeringen anser att inga av de nuvarande restriktionerna kan lättas.

Skulle hälften av landets regioner befinna sig i samhällsspridningsfasen eller om de nya virusvarianterna hotar att sprida sig kan statsrådet på THL:s rekommendation besluta om en övergång till nivå två. Det innebär att restriktionerna som nu gäller för regioner med samhällssmitta används för hela landet. En minskning på det högsta antalet personer vid sammankomster och distansundervisning för de högre klasserna i grundskolan kan bli aktuellt.

Den tredje nivån skulle innebära att beredskapslagen åter tas i bruk och att undantagstillstånd utfärdas. Då kan det bli fråga om utegångsförbud.

Omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) beskriver det som en ”extrem åtgärd”.

-Det vore motiverat om alla andra åtgärder visat sig vara otillräckliga, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »