Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 oktober, 2018 - 06:03Uppdaterad: torsdag, 18 oktober, 2018 - 17:25
  • Företagaren Peter Enberg tror inte förslaget skulle göra någon större skillnad. Arkivfoto: Owe Sjöblom

Uppsägningsskyddet kan luckras upp

Regeringen i riket vill lätta på uppsägningsskyddet för arbetstagare i Finland, något som bland annat fackförbunden, och delar av oppositionen, ställt sig mycket kritiska mot. Bland annat vill man göra det lättare för företag med färre än tio anställda att säga upp arbetstagare och möjliggöra en förlängd prövotid då man menar att det ska minska tröskeln för att göra nya anställningar.

Peter Enberg är företagare och moderat politiker i Mariehamn. Han är inte rädd för att göra nya rekryteringar och tror inte förslaget skulle göra någon större skillnad.

–Personligen känner jag inte att det här skulle ändra något på mitt företagande, säger Peter Enberg.

Dick Jansson, företagare och vice ordförande i företagarna på Åland menar att det är svårt att rekrytera idag och tycker att förslaget om förlängd prövotid kan förenkla.

–Det är svårt att rekrytera folk med rätt kompetens idag. Företag är rädda att anställa fel och för vissa jobb räcker kanske inte fyra månaders provanställning, säger Dick Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »