Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 januari, 2018 - 05:49Uppdaterad: tisdag, 9 januari, 2018 - 11:02
  • Timo Lappi, VD för turism och restaurangförbundet MaRa. Foto: Sara Lindroos.

Uppdaterad: Ny alkohollag förenklar för restaurangerna i riket

Den nya alkohollagen för restauranger som träder i kraft i mars förenklar den dagliga verksamheten för restauranger i riket, det säger restaurang- och turismförbundet MaRa.

Exakt hur den kommer att påverka de åländska restaurangerna är ännu oklart, eftersom Åland till viss del har egen behörighet inom alkohollagstiftningen. Detta betyder att den nya lagen för restauranger som träder i kraft i mars främst kommer gälla på fastlandet och inte på Åland.

Den nya lagen innebär bland annat att restauranger får servera alkohol fram tills klockan fyra på natten, och att kunderna får köpa mer än en drink var. Restaurangerna kommer även få sälja hantverksöl upp till 12 procent som tillverkats på restaurangerna, och starköl får säljas under samma tider som i vanliga butiker. Timo Lappi som är VD för restaurang- och turismförbundet MaRa tycker ändringarna är bra.

- Det blir mindre byråkrati och förenklar det dagliga livet i restaurangerna, säger Lappi.

Timo Lappi tror inte att den nya alkohollagen innebär ökad alkoholkonsumtion.

- Alkoholen på restauranger är för dyr i jämförelse, ungefär bara 10 procent av alkoholen i Finland konsumeras på restauranger. Det finns ingen anledning att oroa sig, säger Lappi.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »