• Jenny Ray. Foto: Tomas Tornefjell.
Jenny Ray och Tony Asumaa intervjuas av Tomas Tornefjell:
Publicerad: måndag, 15 april, 2019 - 19:03, uppdaterad: tisdag, 16 april, 2019 - 09:03

Ungdomar rör sig för lite

Många av de yngre skoleleverna på Åland rör sig mer än normen på 60 minuter per dag. Högstadieeleverna rör sig däremot för lite. Det visar rapporten från 2018-års LIIU-studie Barns och ungdomars motions- och idrottsvanor i Finland. Jyväskylä universitets hälsofrämjande forskningscenter har samlat in informationen och Jenny Ray har sammanställt rapporten som är baserad på svar från drygt 380 elever på Åland, dock inga från Mariehamn. Att ingen av stadens skolor har deltagit i undersökningen väckte en del frågor under måndagens presentation för anställda inom utbildningssektorn. Stadens skoldirekör Kjell Nilsson svarade att man väljer bort vissa undersökningar eftersom de tar så mycket tid från det ordinarie skolarbetet.

-Det är synd att stadens skolor inte är med eftersom det snedvrider resultatet, till exempel avseende hur många åländska elever som går eller cyklar till skolan. Det säger utbildningsminister Tony Asumaa.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...