Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 december, 2018 - 05:47Uppdaterad: onsdag, 5 december, 2018 - 07:26
  • Ams-chefen Tomas Lundberg. Arkivfoto.

Unga arbetslösa män blir fler

Antalet män under 25 år som är arbetslösa är oroväckande många enligt landskapsregeringen och i budgetförslaget för 2019 vill man att AMS ska försöka stävja utvecklingen.

Siffrorna från 2015 och 2016 var alarmerande för män under 25, med runt 50 arbetslösa i jämförelse med kvinnorna som var strax äver 30. 2017 var ett bättre år, men i år har trenden svängt mot det sämre igen. Färska siffror från november visar att de arbetslösa unga männens antal ökar till 53, medan kvinnornas minskar till 25 jämfört med oktober. AMS chef Tomas Lundberg säger att det ändå är bättre idag än för några år sedan.

- Är vi tillbaka i ett normalläge? Men när skillnaden är så här stor har vi ett ansvar att följa med och se om det håller i sig, säger han.

Tomas Lundberg tror att en förklaring är skolavhopp, men där finns det ingen skillnad mellan könen. Han tror också att det kan vara lättare att få jobb direkt efter examen i så kallade traditionellt kvinnliga yrken som inom vård och omsorg.

- Men att det är så här stor skillnad är lite ovanligt, säger Tomas Lundberg.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »