Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 januari, 2019 - 05:53
  • Tingsrätten vill att den åtalade sinnesundersöks. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Undersöker sinnestillstånd efter bostadsbrand

En man har åtalats i tingsrätten för framkallande av fara och grov skadegörelse efter en händelse i Lemland i oktober 2017.

I en mellandom från tingsrätten framgår att mannen ska ha gjort upp eld i en vedkorg i övre våningen i en kvinnas hus. Elden har spridit sig och innan mannen och kvinnan hade tagit sig ut hade vindsvåningen och trappan varit rökfyllda och huset hade sedan övertänts och brunnit ner. Förutom huset hade också kvinnans lösöre förstörts och kostnader för borttagningen av brandrester uppkommit. Mannen hade totalt förorsakat en skada om nästan 75.000 euro och en del ersattes av försäkringsbolag.

Mannen medgav åtalspunkten framkallande av fara men menar att det inte var uppsåtligt. Han bestrider åtalspunkten grov skadegörelse eftersom att han menar att han inte anlagt branden med flit.

Tingsrätten konstaterar att mannen behöver genomgå en sinnesundersökning för att man ska kunna göra en tillförlitlig bedömning, även om mannen inte samtyckt till undersökningen. Åklagaren yrkar på ett villkorligt straff och att mannen ska ersätta bevisningskostnaderna och betala en brottsofferavgift på 80 euro. Beslut kommer i den slutliga domen, efter sinnesundersökningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »