Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 november, 2017 - 11:38Uppdaterad: torsdag, 23 november, 2017 - 11:52
  • Geta Hemgård byggs ut om kommunfullmäktige godkänner budgetförslaget. Arkivfoto: Malin Lundberg

Underskott i förslag till Getabudget

Nästa år blir kärvt för Geta! Kommunstyrelsen godkände i går ett budgetförslag med ett underskott på 287.000 euro och ett årsbidrag på -147.000.

-Det ser extremt dåligt ut, säger kommundirektör Gustav Blomberg. Vi klarar oss med vår kassa nästa år, men inte längre.

För planerade investeringar krävs lån. Sedan tidigare finns beslut om renovering av brandstation och en ny brandbil. Till nästa år föreslås en om- och tillbyggnad av omsorgsboendet Hemgården för drygt 100.000 euro. En tanke med den investeringen är att kunna ta hem klienter från Oasen i Jomala. En annan större investering är utbyggnaden av vattenledning till Snäckö för drygt 50.000 euro.

Enligt Gustav Blomberg är minskade landskapsandelar den största orsaken till det budgeterade underskottet. För Geta innebär landskapsandelsreformen att kommunen nästa år får 200.000 euro mindre.

Kommunfullmäktige behandlar budgetförslaget i början av december.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »