• Tf. Räddningschef Karl Nordlund säger att vändningen kom som en total överraskning.
Karl Nordlund och Kristian Aller:
Karl Nordlund och Kristian Aller (längre version från Åland idag)
Så säger de frivilliga brandkårerna - Kurt Erämmetsä, Hammarlands FBK och Janne Aaltonen, Sunds FBK
Publicerad: tisdag, 16 juli, 2019 - 14:40, uppdaterad: tisdag, 16 juli, 2019 - 17:17

Tvärvändning om gemensam räddningsmyndighet

De nio kommunerna i Räddningsområde Ålands Landskommuner, RÅL, rekommenderas att säga nej till att vara med i den för Åland gemensamma räddningsmyndigheten. Det beslöt deras gemensamma räddningsnämnd vid sitt senaste möte den 11 juli.

-RÅLs beslut att säga nej till att vara med kom som en total överraskning för mig och många andra. Det säger Karl Nordlund, tillförordnad räddningschef i Mariehamn.

Kristian Aller, som är ordförande i RÅL, säger att det under senaste mötet kom fram information om att kommunerna skulle vara med och finansiera en utbyggnad av Räddningsverket i Mariehamn för att ge plats åt den nya myndigheten.

-Vårt grundkrav är att den nya organsiationen varken ska placeras där eller i någon annan byggand där det bedrivs operativ verksamhet. Det säger Kristian Aller.

Fler Nyheter

IFK förlorade i Vasa

En besviken Peter Lundberg:
Det blev förlust med 1-2 för IFK Mariehamn när dom besökte seriejumbon VPS.

Vård kan bli dyrt för skärgårdskommuner

Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö
Att ha en patient på ÅHS kan kosta en kommun runt 1.000 euro per dygn. I de fall där möjligheten att ge någon den vård som behövs inte finns i kommunen kan kostnaderna för specialvård och boende snabbt bli en trängande faktor.

MLK:s herrar blev trea

MLK:s herrar slutade på tredje plats i tennisens division 2 utomhus efter att dom spelade oavgjort 2-2 i den sista matchen mot ESTE82 i helgen.

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Riksdagsledamot Mats Löfström
Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.

"Förhastat beslut om ny färja"

Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson
Att upphandla elfärjan var ett förhastat beslut som inte kommer att innebära ökad tillgänglighet för skärgårdsborna. Det menar Föglö kommunpolitikerna Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson, som tillhör valmansföreningen Föglölistan.

IFK möter VPS

Ikväll ska IFK Mariehamn möta seriejumbon VPS i Vasa i fotbollsligan och matchen börjar 18.30.

Rättegång om penningtvätt utan misstänkt

Huvudförhandlingarna mot den åländske man som står åtalad för grov penningtvätt i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo inleds i brådskande ordning så fort mannen är gripen och förd till Åbo uppger man från tingsrätten.

Salmén och Lindholm vann KM

När Eckerö golf höll klubbmästerskap i helgen så var det Anna-Karin Salmén och Johan Lindholm som stod som segrare i respektive klasser.

Holmström 34:a i Alliansloppet

Isac Holmström kom på 34:e plats i Alliansloppet i Trollhättan som är en tävling på rullskidor över 48 km.