• Tf. Räddningschef Karl Nordlund säger att vändningen kom som en total överraskning.
Karl Nordlund och Kristian Aller:
Karl Nordlund och Kristian Aller (längre version från Åland idag)
Så säger de frivilliga brandkårerna - Kurt Erämmetsä, Hammarlands FBK och Janne Aaltonen, Sunds FBK
Publicerad: tisdag, 16 juli, 2019 - 14:40, uppdaterad: tisdag, 16 juli, 2019 - 17:17

Tvärvändning om gemensam räddningsmyndighet

De nio kommunerna i Räddningsområde Ålands Landskommuner, RÅL, rekommenderas att säga nej till att vara med i den för Åland gemensamma räddningsmyndigheten. Det beslöt deras gemensamma räddningsnämnd vid sitt senaste möte den 11 juli.

-RÅLs beslut att säga nej till att vara med kom som en total överraskning för mig och många andra. Det säger Karl Nordlund, tillförordnad räddningschef i Mariehamn.

Kristian Aller, som är ordförande i RÅL, säger att det under senaste mötet kom fram information om att kommunerna skulle vara med och finansiera en utbyggnad av Räddningsverket i Mariehamn för att ge plats åt den nya myndigheten.

-Vårt grundkrav är att den nya organsiationen varken ska placeras där eller i någon annan byggand där det bedrivs operativ verksamhet. Det säger Kristian Aller.

Fler Nyheter

Singelolycka i Sund

Vid 16-tiden i dag skedde en singelolycka i Bomarsund. Bilen körde av vägen och krockade med ett träd.

Åländsk man i bedrägerihärva

Felix Quarnström rapporterar från Åbo
I dag inleddes rättegången där en åländsk man står åtalad i Egentliga Finlands tingsrätt för två fall av grov penningtvätt. Mannen blev häktad i sin frånvaro då han inte dök upp till rättegångens inbokade förhandling som hölls i augusti. Mannen befann sig då utomlands.

Olivia Mattsson återvänder till ÅU

Nyhetsnotisen i ljudformat
Olivia Mattsson kommer hem till Åland United för säsongen 2020. Redan 2016 debuterade Pargas IF produkten, via IFK Mariehamn för Åland United i Damernas Liga.

"Måste bygga förtroende internt"

Riksdagsledamot Mats Löfström
Sanna Marin (SDP) blir en bra statsminister säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. Att hon tidigare sagt nej till obligatorisk svenska i skolan är inget man på Åland behöver oroa sig för.

Häggblom fortsätter leda Ob

Under lördagens höstmöte återvaldes Bert Häggblom som partiordförande för Obunden samling. Marcus Måtar valdes till vice ordförande.

Inget beslut om Måtar

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtingets talmanskonferens hann inte fatta beslut i dag om man vidtar åtgärder mot lagtingsledamoten Marcus Måtar (Ob) med anledning av domen för grovt ocker.

Regeringsprogrammet presenteras i morgon

Nyhetsnotisen i ljudformat
I morgon, tisdag, klockan 13 väljer lagtinget nytt lantråd och därmed också ny landskapsregering för Åland.

IFK har en ny fystränare

Nyhetsnotisen i ljudformat
IFK Mariehamn har skrivit avtal med Nils Lindgren att bli assisterande tränare med inriktning på fysdelen, så Lindgren ersätter den tidigare fys- och rehabtränaren Kristoffer Weckström.

Kulmuni föreslås bli finansminister

Nyhetsnotisen i ljudformat
Centerns partiledare Katri Kulmuni föreslås bli ny finansminister, det meddelades från Centern i riket i dag.