Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 maj, 2021 - 11:42Uppdaterad: onsdag, 19 maj, 2021 - 15:06

En tvångstanke kan ha drivit exfrun till mordet

Rättegångens sista dag i det så kallade Eckerömordet ägde rum i Ålands tingsrätt i dag.

I dag hölls slutpläderingar, där sammanfattade åklagaren samt målsägarnas och de mordmisstänkta kvinnornas ombud sin ståndpunkt till det inträffade.

Landskapsåklagare Henrik Lindeman vidhöll det han lyft tidigare, att den mördade mannens exfru – den yngre av de två misstänkta – blivit så missnöjd med en vårdnadstvists utgång att hon velat röja undan mannen.

- Hon ville göra allt i sin makt för att erhålla vårdnaden om deras gemensamma barn, sa han.

Gällande väninnan, den äldre kvinnan, sa han att hon inte varit svårövertalad att delta i mordet. Mannen hade anmält henne för falsk angivelse och också uppdagat en förskingring i en förening där båda var engagerade. Han ska också ha avvisat henne när hon visat intresse för honom.

Åklagaren lyfte att den yngre kvinnan gjort uppenbara efterhandskonstruktioner under sina polisförhör och flera gånger ändrat sin berättelse.

Han menade vidare att hon uppenbarligen trott att barnet farit illa hos mannen.

- Det finns indikationer på att hon agerat på en tvångstanke om att barnet far illa och det fanns en desperation om att få andra att se det hon såg. Den äldre kvinnan verkar inte fullt ut ha förstått konsekvensen av deras agerande och även om ingen yrkat på sinnesundersökning har rätten det mandatet, sa Henrik Lindeman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »