• Genrefoto: Ida Jansson.
Publicerad: tisdag, 13 augusti, 2019 - 06:34, uppdaterad: tisdag, 13 augusti, 2019 - 08:02

Två förare fast för grovt rattfylleri under samma kväll

En mopedförare och en bilförare misstänks nu för grovt rattfylleri under måndagskvällen.

En mopedförare åkte fast för grovt rattfylleri i Godby under måndagskvällen. Det var under polisens trafikövervakning som en patrull noterade en moped som framfördes osäkert och valde därför att stoppa mopeden. Mopedföraren misstänks nu för grovt rattfylleri efter att ha blåst över 2,15 promille i polisens alkotest.

Förarens körrätt var sedan tidigare indragen och därmed utreds även brott av olovlig körning. Polisen meddelar att mopeden var även avställd och en utredning om efterbeskattning och retroaktiv trafikförsäkring har initierats.

Föraren fördes till blodprov men i samband med transporten anmäldes ett nytt rattfylleri i Mariehamn. Samma polispatrull påträffade det anmälda fordonet och föraren blåste över 0,8 promille i polisens alkotest och ännu en misstanke om grovt rattfylleri uppdagades. Det här ledde till att utrymmet för gripna bak i polisbilen började vara fullt och patrullen åkte därefter för att lossa lasten vid Ålands centralsjukhus.

Polisen meddelar att föraren i det senare fallet har kört in i föremål och skadat eget fordon men även en fastighet. Detta utreds nu separat som äventyrande av trafiksäkerheten och ett intermistiskt körförbud delgavs föraren.

Grovt rattfylleri innebär minst två års körförbud. Gränsen för grovt rattfylleri misstänks vid 0,8 promille, och för det skall gärningsmannen dömas till minst 60 dagsböter eller fängelse i högst två år.

 

Fler Nyheter

Staden kan sälja Enerexit till Mariehamns Energi

Staden överväger att sälja Enerexit till Mariehamns energi för 1 euro.

Varnar för att nya fonden kan missbrukas

Mats Perämaa:
Finansminister Mats Perämaa (Lib) anser att tillväxt- och hållbarhetsfonden på 50 miljoner euro är en av den avgående landskapsregeringens bästa och viktigaste satsningar. På samma gång ser han en fara i att kommande landskapsregering använder pengarna till annat än de är tänkta för.

Gruset i gräsmattorna längs Ålandsvägen borta först till våren

Håkan Lindén, projektledare:
De kommunala gräsmattorna längs Ålandsvägen kommer först att se en förbättring till våren 2020. Gruset som för tillfället ligger i det tilltänkta gräset är från förra vinterns halkbekämpning och har troligtvis hamnat där efter snöröjningen längs Ålandsvägen för ett år sen.

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.

Lagtinget tar paus

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtinget tar paus till den 2 december. De planerade plenumen under resten av november är inställda för att finans- och näringsutskottet ska ha tid att bereda budgetförslaget för landskapet år 2020.

Campos flyttar till Umeå

Nyhetsnotisen i ljudformat
Briana Campos lämnar Åland United efter fyra år för spel i Umeå IK. Campos ansluter till UIK vid årsskiftet.