Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 november, 2010 - 07:10Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

"Turistbarn" vanliga på Tallbacken

En stor del av de barn som årligen placeras på Tallbacken i Mariehamn på grund av spritmissbrukande föräldrar är så kallade "turistbarn", alltså barn till föräldrar som är på resa och blir så berusade att de inte kan ta hand om sina barn. Stig Orre är föreståndare på Tallbacken i Mariehamn, och han berättar att av de 100 barn som under de två senaste åren placerats på Tallbacken av barnskyddsjouren har cirka 20 varit på grund av spritmissbrukande föräldrar, av dessa är cirka sex per år barn till turister. Helena Wachowiak på Barnskyddet i Mariehamn berättar att det nästan uteslutande rör sig om kvinnor, och att de allra flesta kommer från kryssningsbåtarna. På Åland finns ett stort mörkertal av barn till spritmissbrukare som lider i tysthet därför att mycket sker inom hemmets väggar. I turistbarnsfallen däremot så syns det utåt vad som pågår.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »