Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 13 september, 2020 - 22:00Uppdaterad: måndag, 14 september, 2020 - 05:58
  • Det är bra för det åländska samhället att gränsen till Sverige öppnas trots risken för ökad smittspridning, det anser de flesta som deltog i Ålands Radios enkät på stan.

Tudelade känslor inför gränsöppningen

Det är bra att gränsen mot Sverige öppnas. Det är den övervägande åsikten bland dem som deltog Ålands Radios enkät på stan.

Men samtidigt finns en oro för en ökad smittspridning, också bland dem som ställer sig positiva till gränsöppningen.

Carl-Erik Veanerberg säger att det är bra för samhället i stort att gränserna öppnar, men han är orolig för sin egen del då han som äldre tillhör en riskgrupp.

- Bara vi håller det så kallade R-värdet tillräckligt lågt så att det inte går som i Amerika, säger han.

Flera av dem som Ålands Radio pratat med har också privata skäl till varför gränsöppningen är efterlängtad. En av dem är Mattias Jansryd.

- Jag tycker det är positivt, främst eftersom jag har släkt i Sverige, och att få lite friare rörelse tycker jag bara är bra, säger han.

Men trots att karantänsrekommendationen efter resor till Sverige snart upphör tycks benägenheten att göra nöjesresor till Sverige vara låg. Av dem som Ålands Radio pratat med är det bara en person som planerar att snart resa till Sverige och då på grund av praktiska orsaker.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »