• Det anses troligt att en ensam varg rör sig på Åland. Foto: Wikipedia commons
Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Nina Smeds:
Hela intervjun med jakthandläggare Roger Gustavsson:
Publicerad: torsdag, 22 mars, 2018 - 11:45, uppdaterad: torsdag, 22 mars, 2018 - 16:02

Troligen ensam varg på Åland

-Det är troligt att det är en varg som rör sig på Åland, säger landskapets jakthandläggare Roger Gustavsson. Efter helgens inventering och de rapporter som kommit in under veckan ser man att den rört sig över stora delar av fasta Åland.

-Spåren är mätta och det mesta indikerar på att det är en ensam varg som gått över Åland, säger Roger Gustavsson.

Nu säkrar man spåriakttagelser som kommer in. Då är det viktigt med mått och ordentliga fotografier på spåren och på hur de löper. Tjänstemännen på landskapet har inte möjligt att själva ge sig ut och leta spår, men om man hittar färska spår eller ett färskt slaget djur ger man sig ut.

Det finns inga rapporter att varg gett sig på människor under de senaste åren, men Roger Gustavsson säger att man ska iaktta försiktighet om man träffar på en varg.

-Om den inte går undan är det bättre om man går undan själv.

Om vargen blir kvar på Åland när isen smälter tror Roger Gustavsson att det blir aktuellt att vidta åtgärder, som avlivning, för att få bort den.

Fler Nyheter

MSÅ vill ha enklare byggregler

Hör Camilla Gunell och Annette Holmbeg-Jansson i lagtinget:
Vem ska avgöra om en byggnad är skyddsvärd eller inte? Det undrade vicelantrådet Camilla Gunell (S) när Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) under lagtingets allmänna debatt om näringspolitiken föreslog att lagtinget skulle ändra plan- och bygglagen så att det blir enklare att riva och bygga i Mariehamns centrum.

Befälhavaren: ”Ett förträffligt jobb”

Jan-Tore Thörnroos om de svåra beslut som befälhavare måste fatta:
Polis och haverikommissionen i både Norge och USA ska undersöka vad som hände under helgens resa när kryssningsfartyget Viking Sky fick motorstopp. Trots att ingen brottsmisstanke i nuläget finns, har frågan väckts i media om det var lämpligt att gå ut med fartyget i det hårda vädret.

Kaptenen lättad över få och lindriga skador bland passagerarna

Hasse Persson-Bru uppdaterar om läget.
-Jag är lättad över att passagerarna klarade sig med lindriga skador. Det hade kunnat gå mycket värre. Det säger Viking Skys åländske kapten Bengt Owe Gustafsson till Iltalehti med anledning av sjödramat utanför den norska kusten i går.

Landskapet flyttar temporär väg på Kökar

Landskapet tvingas byta plats för en tillfällig väg på Kökar.

Konsumentpriserna steg med 1,4 procent

De åländska konsumentpriserna steg med 1,4 procent i februari i år jämfört med februari 2018, det rapporterar Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Bolagsuppföljning efter missnöje från personalen

Efter stort missnöje från berörd personal har stadsstyrelsen nu initierat en uppföljning av hur sammanslagningen av Mariehamns energi och Mariehamns elnät genomförts.

Bomarsunds app lanseras

Betydelsen av att göra Bomarsunds fästningsruiner mer begripliga för dagens besökare har påtalats i åratal av Bomarsundssällskapet och nu händer det, på bred front.

Ålands radio direktsänder näringslivsdebatt

I dag klockan 13 direktsänder Ålands Radio lagtingets debatt om näringspolitik. Vi sänder till klockan 15, vilket innebär att Eftermiddag med...

Ålänning befälhavare på Viking Sky

Ålänningen Bengt-Owe Gustafsson är befälhavare på kryssningsfartyget Viking Sky som har haft många av världens blickar riktade mot sig under helgen.