Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 mars, 2018 - 11:45Uppdaterad: torsdag, 22 mars, 2018 - 16:02
  • Det anses troligt att en ensam varg rör sig på Åland. Foto: Wikipedia commons

Troligen ensam varg på Åland

-Det är troligt att det är en varg som rör sig på Åland, säger landskapets jakthandläggare Roger Gustavsson. Efter helgens inventering och de rapporter som kommit in under veckan ser man att den rört sig över stora delar av fasta Åland.

-Spåren är mätta och det mesta indikerar på att det är en ensam varg som gått över Åland, säger Roger Gustavsson.

Nu säkrar man spåriakttagelser som kommer in. Då är det viktigt med mått och ordentliga fotografier på spåren och på hur de löper. Tjänstemännen på landskapet har inte möjligt att själva ge sig ut och leta spår, men om man hittar färska spår eller ett färskt slaget djur ger man sig ut.

Det finns inga rapporter att varg gett sig på människor under de senaste åren, men Roger Gustavsson säger att man ska iaktta försiktighet om man träffar på en varg.

-Om den inte går undan är det bättre om man går undan själv.

Om vargen blir kvar på Åland när isen smälter tror Roger Gustavsson att det blir aktuellt att vidta åtgärder, som avlivning, för att få bort den.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »