• Det anses troligt att en ensam varg rör sig på Åland. Foto: Wikipedia commons
Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Nina Smeds:
Hela intervjun med jakthandläggare Roger Gustavsson:
Publicerad: torsdag, 22 mars, 2018 - 11:45, uppdaterad: torsdag, 22 mars, 2018 - 16:02

Troligen ensam varg på Åland

-Det är troligt att det är en varg som rör sig på Åland, säger landskapets jakthandläggare Roger Gustavsson. Efter helgens inventering och de rapporter som kommit in under veckan ser man att den rört sig över stora delar av fasta Åland.

-Spåren är mätta och det mesta indikerar på att det är en ensam varg som gått över Åland, säger Roger Gustavsson.

Nu säkrar man spåriakttagelser som kommer in. Då är det viktigt med mått och ordentliga fotografier på spåren och på hur de löper. Tjänstemännen på landskapet har inte möjligt att själva ge sig ut och leta spår, men om man hittar färska spår eller ett färskt slaget djur ger man sig ut.

Det finns inga rapporter att varg gett sig på människor under de senaste åren, men Roger Gustavsson säger att man ska iaktta försiktighet om man träffar på en varg.

-Om den inte går undan är det bättre om man går undan själv.

Om vargen blir kvar på Åland när isen smälter tror Roger Gustavsson att det blir aktuellt att vidta åtgärder, som avlivning, för att få bort den.

Fler Nyheter

Lugn helgnatt trots mycket folk i farten

Natten mellan lördag och söndag var det mycket folk i farten men ändå relativt lugnt, meddelar polisen.

Avgångar med Viggen ställs in

Två avgångar med m/s Viggen ställs in i dag eftersom skärgårdsfärjan drabbats av ett tekniskt fel. Det meddelar Niklas Karlman på landskapsregeringens infrastrukturavdelning.

Jansson vill starta union

Roger Jansson om union mellan Finland och Sverige
Tidigare riksdags- och lagtingsledamot Roger Jansson (MSÅ) vill se en union mellan Sverige, Finland och Åland. Det framkom i ett tal som han höll på...

Kor ska hållas på egen mark anser hovrätten

Hovrätten ser ingen anledning att ändra tingsrättens beslut i en dom om kor som betat på mark dom egentligen inte skulle ha varit på.

Polisen avbröt fest på Klinten

Under natten till lördag anmäldes en ungdomsfest på Klinten som störande. Enligt den som ringde skulle det finnas minderåriga på festen. Polisen...

Fyra avvisades från färja

Polisen hade kallats under de tidiga morgontimmarna till ett kryssningsfartyg som anlöpte till Mariehamn. Ordningsvakterna ombord begärde assistans...

Stina Toivonen är Årets senior

Stina Toivonen tilldelas priset Årets senior.

Det ljusnar inom ÅHS-psykiatrin

Situationen ser lite ljusare ut vad gäller psykiatriska kliniken vid Ålands hälso- och sjukvård.

Köttkonsumtion och klimat

Agronom Lars Höök
Köttkonsumtionens påverkan på vårt klimat är en aktuell fråga som kom upp under Ålands producentförbund, ÅPFs höstmöte idag när agronom Lars Höök föreläste om att neutralisera debatten om just köttkonsumtion.