• Det anses troligt att en ensam varg rör sig på Åland. Foto: Wikipedia commons
Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Nina Smeds:
Hela intervjun med jakthandläggare Roger Gustavsson:
Publicerad: torsdag, 22 mars, 2018 - 11:45, uppdaterad: torsdag, 22 mars, 2018 - 16:02

Troligen ensam varg på Åland

-Det är troligt att det är en varg som rör sig på Åland, säger landskapets jakthandläggare Roger Gustavsson. Efter helgens inventering och de rapporter som kommit in under veckan ser man att den rört sig över stora delar av fasta Åland.

-Spåren är mätta och det mesta indikerar på att det är en ensam varg som gått över Åland, säger Roger Gustavsson.

Nu säkrar man spåriakttagelser som kommer in. Då är det viktigt med mått och ordentliga fotografier på spåren och på hur de löper. Tjänstemännen på landskapet har inte möjligt att själva ge sig ut och leta spår, men om man hittar färska spår eller ett färskt slaget djur ger man sig ut.

Det finns inga rapporter att varg gett sig på människor under de senaste åren, men Roger Gustavsson säger att man ska iaktta försiktighet om man träffar på en varg.

-Om den inte går undan är det bättre om man går undan själv.

Om vargen blir kvar på Åland när isen smälter tror Roger Gustavsson att det blir aktuellt att vidta åtgärder, som avlivning, för att få bort den.

Fler Nyheter

Träd krossade parkerad bil

Ett träd blåste omkull i Mariehamn och krossade en parkerad bil och blockerade vägen under morgonen. Olyckan skedde på södra sidan av Storagatan, ungefär vid visit Ålands kontor.

Tillfälligt ingen specialist i psykiatri

Ålands hälso- och sjukvård har stått helt utan en specialistläkare i psykiatri de senaste två dagarna. Orsaken är att överläkaren på psykiatriska kliniken av personliga skäl behövde åka bort från Åland.

EU-parlamentsplatsen till debatt i riksdagen

Mats Löfström intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Riksdagen ska nu avgöra frågan om en åländsk plats i EU-parlamentet. Vid dagens presidentföredragning beslöts att frågan går vidare till riksdagen för behandling.

Rederier räknar med normal trafik i blåsten

Rederierna räknar med att passagerarfärjorna ska gå enligt ordinarie tidtabelI, trots att det väntas det bli blåsigt med sydlig till sydvästlig vind på omkring 17 meter per sekund på Ålands hav, Norra Östersjön, Skärgårdshavet och Bottenhavet.

Brand i Miramargaraget

Ted Andersson intervjuas av Tomas Tornefjell
En plastlåda med sand började brinna i Miramargaraget vid 13.30-tiden i dag.

Allt fler kontaktar demensföreningen

Cita Nylund och Ulf Lundahl intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Ungefär 80 unika kontakter årligen. Det har Ålands demensförening med anhöriga till sjuka med olika demenssjukdomar. -Antalet kontakter till anhöriga ökar för varje år. Vi märker att fler och fler tar kontakt med oss och att det blir allt enklare att tala om den här sortens sjukdomar och den press den sätter på anhöriga, säger demensföreningens verksamhetsledare Cita Nylund.

Väljare avgör politikers öde

Göran Djupsund intervjuas av Frippe Granlund
Frågan om en dömd politiker ska avgå eller inte avgörs från fall till fall och i slutändan av väljarna. Det säger professorn i statskunskap Göran Djupsund i en kommentar till gårdagens nyhet om att lagtingsledamot Fredrik Fredlund, Obunden samling, dömts till 75 dagars villkorligt fängelse för misshandel.

Rattfull körde i diket

Villkorligt fängelse i 65 dagar blev tingsrättens dom mot en 24-åring som åkte fast för grovt rattfylleri i våras.

Kossor betade på annans mark

Uppätna plantor och söndertrampad tomt, det är vad det handlar om när en man i en skärgårdskommun döms för besittningsintrång.