• Det anses troligt att en ensam varg rör sig på Åland. Foto: Wikipedia commons
Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Nina Smeds:
Hela intervjun med jakthandläggare Roger Gustavsson:
Publicerad: torsdag, 22 mars, 2018 - 11:45, uppdaterad: torsdag, 22 mars, 2018 - 16:02

Troligen ensam varg på Åland

-Det är troligt att det är en varg som rör sig på Åland, säger landskapets jakthandläggare Roger Gustavsson. Efter helgens inventering och de rapporter som kommit in under veckan ser man att den rört sig över stora delar av fasta Åland.

-Spåren är mätta och det mesta indikerar på att det är en ensam varg som gått över Åland, säger Roger Gustavsson.

Nu säkrar man spåriakttagelser som kommer in. Då är det viktigt med mått och ordentliga fotografier på spåren och på hur de löper. Tjänstemännen på landskapet har inte möjligt att själva ge sig ut och leta spår, men om man hittar färska spår eller ett färskt slaget djur ger man sig ut.

Det finns inga rapporter att varg gett sig på människor under de senaste åren, men Roger Gustavsson säger att man ska iaktta försiktighet om man träffar på en varg.

-Om den inte går undan är det bättre om man går undan själv.

Om vargen blir kvar på Åland när isen smälter tror Roger Gustavsson att det blir aktuellt att vidta åtgärder, som avlivning, för att få bort den.

Fler Nyheter

FC Åland avgjorde på slutet

När det var drygt 10 minuter kvar av ordinarie tid var det fortfarande 0-0 mellan hemmalaget Pargas IF och FC Åland i division 3, men när matchen var slut hade FC Åland vunnit med 2-0.

Begränsningar i trafiken måndag-tisdag

Det kommer att bli en del lokala trafikbegränsningar på måndag och tisdag på grund av inspektion av broar. På måndag klockan 9 inleds inspektion av...

Ålands golfklubb fick rätt i tingsrätten

Målet rörande en tidigare anställd vid Ålands golfklubb som hävdade att han blivit osakligt uppsagd förkastades idag i tingsrätten.

Utgrävningar ska ge svar på vägdragning

Daniel Anderberg och Björn Ekblom intervjuas:
För första gången på 150 år ser gamla Bomarsundsbyggnationer från 1850-talet ljuset igen. Orsaken är en planerad gång- och cykelbana som ska gå bredvid den befintliga vägen genom fästningen.

Nya ägare för HåWe-bil AB

HåWe-bil AB har köpts upp av företaget Faweto Invest AB. Bakom den nya ägaren står Christian Westergård, son till HåWe-bils grundare, VD Niclas...

Anna Häger ny ordförande för Ålands Natur & Miljö

Anna Häger intervjuad av Hans Persson-Bru
Anna Häger valdes igår till ny ordförande för Ålands Natur & Miljö.

Varuboden köper Jomalabutikens tomt

Varuboden på Åland har köpt tomten där butiken i Sviby, Jomala är belägen.

Tveksam till folkomröstning om s-lagen

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Sara Lindroos
Lantrådet Katrin Sjögren tror det skulle bli mycket svårt att folkomrösta om resultatet från förhandlingarna om självstyrelselagen.

Ny webbplats för skolpersonal

Tony Asumaa och Carola Eklund intervjuas av Marika Kvarnström
I dag lanserar landskapets utbildningsavdelning webbplatsen ”Skolresurs på Åland”. Tanken är att lärare lättare ska hitta information om till exempel läroplanen, forskning inom olika områden, styrdokument och tips på fortbildningar.