Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 12 juni, 2019 - 17:08

Traktorbilar godkändes med knapp majoritet

Med en rösts majoritet omfattades regeringens lagförslag om att 15-åringar ska få ta körkort för traktorbilar. Debatten som föregick röstningen avspeglade lagtingets oenighet i frågan.

Ledamot Harry Jansson (C) ansåg att de nya bilarna skulle innebära mer risk än trygghet, speciellt för övriga trafikanter, och att 15-åringar inte bör anses vara ansvariga nog för att framföra så tunga fordon.
Vice talman Veronica Thörnroos (C) var inte emot traktorbilarna i sak, men menar att reglerna kring vem som får köra i sådana avseenden som ålder och mängd passagerare borde vara striktare, samtidigt som kravet på att bilarna måste vara tillverkade efter 2015 innebär att ärendet blir en klassfråga.
Ledamot Göte Winé (S) menade å sin sida att lagen trots allt möjliggör för fler att få ett säkrare fordon och lära sig hantera fullstora bilar, och att argumentet om en klassfråga inte är rimligt eftersom moppebilar inte är mycket billigare än riktiga bilar.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »