Traktorbilar godkändes med knapp majoritet:
Publicerad: onsdag, 12 juni, 2019 - 17:08

Traktorbilar godkändes med knapp majoritet

Med en rösts majoritet omfattades regeringens lagförslag om att 15-åringar ska få ta körkort för traktorbilar. Debatten som föregick röstningen avspeglade lagtingets oenighet i frågan.

Ledamot Harry Jansson (C) ansåg att de nya bilarna skulle innebära mer risk än trygghet, speciellt för övriga trafikanter, och att 15-åringar inte bör anses vara ansvariga nog för att framföra så tunga fordon.
Vice talman Veronica Thörnroos (C) var inte emot traktorbilarna i sak, men menar att reglerna kring vem som får köra i sådana avseenden som ålder och mängd passagerare borde vara striktare, samtidigt som kravet på att bilarna måste vara tillverkade efter 2015 innebär att ärendet blir en klassfråga.
Ledamot Göte Winé (S) menade å sin sida att lagen trots allt möjliggör för fler att få ett säkrare fordon och lära sig hantera fullstora bilar, och att argumentet om en klassfråga inte är rimligt eftersom moppebilar inte är mycket billigare än riktiga bilar.
 

Fler Nyheter

Maria Eriksson ny vd på Lisco

Maria Eriksson blir ny VD på Lisco Bok och Papper Ab.

God medicinsk praxis - snart också på svenska

Vårdhandboken Turvallinen lääkehoito, eller på svenska God medicinsk praxis, ska nu översättas till svenska. Det skrev riksdagsledamot Mats Löfström på sin Facebooksida under tisdagkvällen.

Singelolycka på Hammarlandsvägen

En singelolycka inträffade på Hammarlandsvägen, mellan Gottby och Svinryggen, klockan 07 på onsdag morgon.

Avkörare misstänks för trafikbrott

Den förare som under tisdagmorgonen körde av vägen i Näs i Saltvik erhöll lindriga personskador och fördes till akuten för observation.

Holmberg-Jansson vill fokusera på skattebehörigheten

Moderaternas Annette Holmberg-Jansson intervjuas av Frippe Granlund:
En ny självstyrelselag är A och O för Moderaterna under nästa mandatperiod. Det sade partiets ordförande Annette Holmberg-Jansson under Ålands radios partiledarutfrågning igår.

Landskapspolitiken oroar Brändöborna

Kommundirektör John Wrede och skolföreståndare Malena Strandvall:
Kommunsammanslagning och nedskärningar i skärgårdstrafiken. Det är de största hoten mot Brändö, menar tjänstemän och lokalpolitiker i kommunen.

Åländsk Demokrati lanserar sina sista fem kandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi går till val med tolv kandidater allt som allt, tre gånger fler än senast, så tillväxt torde vi väl vara bäst på, säger Stephan Toivonen, partiordförande för ÅLD.

Åtalas för våldtäkt i bastu

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man står åtalad för att ha våldtagit en kvinna i en bastuavdelning i ett flerfamiljshus i Mariehamn. Händelsen ska ha inträffat i februari 2018.

Hållbart Initiativ presenterar nio nya Lagtingskandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi är väldigt nöjda dels med att vi kan gå till val med en helt jämställd lista, och att majoriteten av våra kandidater själva sökt upp oss och velat vara med. Det känns som en stor vinst, säger partiets talesperson Alfons Röblom.