Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 juni, 2020 - 16:03Uppdaterad: torsdag, 4 juni, 2020 - 17:18
  • Nils Torvalds. Foto: Cecilia Ekströmer.

Torvalds vill ha svar om åländska kustvatten

EU-parlamentarikern Nils Torvalds vill ha svar från EU-kommissionen om åländska kustvatten.

EU vill att europeiska havsområden ska planeras så att de har en så liten inverkan på klimatet och den biologiska mångfalden som möjligt. Enligt åländsk och finsk lagstiftning är det kommunerna som ansvarar för planeringen av mark- och vattenområden, detta inkluderar också kustvatten.

Enligt Torvalds är Ålands situation nästan unik inom EU, där mycket av kustvattnet är privatägt och han förstår att det kan finnas en oro för att beslutsfattandet kan komma att flyttas längre ifrån vattenägarna. Men Torvalds menar att man på goda grunder kan hävda att det är de åländska kommunerna som ansvarar för den fysiska planeringen.
- Nu gäller det för myndigheterna att stå på sig och klara av de juridiska förklaringarna och säga att vår lagstiftning inte går till på detta sättet. Det innebär inte en konflikt med havsplanen mer än att kommunen sköter sin planering och sen på öppet vatten får EU planera havsvatten, säger Torvalds.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »