• Irene Häger hoppas på en fortsättning för projektet. Foto: Tomas Tornefjell.
Folkhälsans Irene Häger
Publicerad: tisdag, 19 mars, 2019 - 17:28

Tobaksprojekt hoppas på fortsättning

Det är oklart hur många unga som använder tobak på Åland.

- Det varierar mycket på skolorna, det finns ju fortfarande en idé om att det är häftigt, säger Iren Häger på Folkhälsan på Åland.

TobaksfriDuo är en metod där en vuxen och ett barn i årskurs 6 skriver kontrakt om att de ska vara tobaksfria tills barnet har gått ut grundskolan. Metoden introducerades i Sverige år 1993 och 2016 kom den till Åland via ett nätverkssamarbete mellan Tobakskampen, ÅHS, Projekt Vision Nolltolerans, Folkhälsan på Åland, Vårt hjärta och Ålands landskapsregering, som en del i arbetet mot målet att Åland ska bli tobaksfritt senast år 2040.

TobaksfriDuo finasieras via PAF-medel och ska fortsätta året ut. Efter det blir det en utvärdering.

- Metodenhar visat goda resultat i Sverige vad gäller minskning av tobaksanvändning bland barn och unga så vi hoppas verkligen på en fortsättning, säger Irene Häger.

 

 

 

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...