Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 6 februari, 2017 - 11:05Uppdaterad: måndag, 6 februari, 2017 - 11:25
  • Riksdagsledamot Mats Löfström var gäst i Go´morronstudion.

Tingsrättsreform kan beröra Åland

Social- och hälsovårdsreformen, landskapsreformen, är den stora frågan i riksdagen i vår, en osäker fråga är om regeringen i Helsingfors kommer med förslag på några nya nedskärningar för att lösa budgetunderskottet.

I morgon kommer tingsrättsreformen upp, en reform som kan innebär att Ålands tingsrätt blir den enda i landet med svenska som förvaltningsspråk.

-Det är en stor förändring som jag är oroad över även om det ur åländskt perspektiv är bra att tingsrätten här blir kvar, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Enligt honom kan förändringen möjligen leda till mer resurser till Ålands tingsrätt när så kallade summariska tvistemål ska centraliseras till vissa delar av landet.

-En arbetsgrupp ska presentera sitt betänkande i slutet av februari, säger Mats Löfström. Frågan om båtskatten kommer upp till debatt i slutet av februari eller början av mars.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »