Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 februari, 2020 - 07:21Uppdaterad: torsdag, 20 februari, 2020 - 17:09
  • Åsubs forskningschef Jouko Kinnunen. Foto: Tomas Tornefjell.

Tillväxtens nya villkor

Hur påverkas Åland av megatrender som den tekniska utvecklingen, klimatförändringen, befolkningstrender samt en omfördelning av ekonomisk makt från det nordvästra till det sydöstra halvklotet?

Den frågan stod nyligen i centrum under ett lunchseminarium om tillväxtens nya villkor som arrangerades av Ålands fredsinstitut. Jouko Kinnunen, som är forskningschef vid Åsub, höll ett föredrag utifrån deras nyligen publicerade tillväxtstudie och enligt honom innebär trenderna både hot och möjligheter för det åländska näringslivet. Under sitt fördrag nämnde han även vikten av att kunna rektytera arbetskraft och att man behöver bredda sin rekryteringsbas till andra områden än till exempel Sverige och Baltikum. Åsubs studie visar att klimatförändringen väntas få både direkta och indirekta effekter på Ålands långsiktiga tillväxtförutsättningar. De direkta effekterna består bland annat av förändrade förutsättningar för primärnäringarna på grund av en högre årsmedeltemperatur, ett fuktigare klimat samt lägre salthalt och högre temperaturer i Östersjön. De indirekta effekterna består i första hand av hårdare krav på hållbarhet och klimatanpassning från både konsumenter, myndigheter och andra intressenter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »