Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 21 september, 2018 - 16:43Uppdaterad: fredag, 21 september, 2018 - 16:49

Tillfälligt ingen specialist i psykiatri

Ålands hälso- och sjukvård har stått helt utan en specialistläkare i psykiatri de senaste två dagarna. Orsaken är att överläkaren på psykiatriska kliniken av personliga skäl behövde åka bort från Åland.

 Chefsläkare Olli-Pekka Lehtonen berättar att han utlyste undantagstillstånd, men från och med i dag klockan 18 ska det vara över då överläkaren kommer tillbaka.

Lehtonen konstaterar att det är väldigt sårbart att ha endast en specialisttjänst tillsatt, och helst skulle ÅHS rekrytera tre psykiater till. Verkligheten är dock att det råder brist på psykiater, även i Sverige och Finland, och därför ska ÅHS utreda hur man kan trygga en god psykiatrisk vård trots bristen. Utredningen ska svara på hur man bedriver modern psykiatri på Åland med nya behandlingsmetoder, specialisering och digitalisering. Lehtonen säger att en del av den kunskap en specialist besitter kan förmedlas per telefon och e-post.
   För att frigöra så mycket resurser som möjligt till det kliniska arbetet utsåg Lehtonen i dag vårdchefen Sirpa Mankinen till psykiatrins klinikchef fram till årsskiftet. Själv blir han medicinskt ansvarig på psykiatrikliniken för samma tidsperiod och rekryteringen av en klinikchef börjar omgående.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »