• Brevet undertecknades av Katrin Sjögren och Camilla Gunell och skickades även till statsminister Antti Rinne. Arkivfoto: Tomas Tornefjell.
Nyhetsnotisen i ljudformat
Publicerad: söndag, 1 december, 2019 - 15:29, uppdaterad: söndag, 1 december, 2019 - 16:19

Temporär höjning duger inte

Tjänstemän på finansministeriet har uttryckt att höjningen av avräkningsgrunden till 0,47 procent kunde vara temporär eftersom de anser att om det nya förslaget till vård- och landskapsreform kan ändra förutsättningarna för avräkningen.

Landskapsregeringen påpekar i ett brev till finansminister Mika Lintilä och Ålandsministern Anna-Maja Henriksson att en temporär höjning inte kan accepteras från åländsk sida.

LR anser att den planerade höjningen från 0,45 procent till 0,47 är tillräckligt mycket för att det ska finnas utrymme om vård-och landskapsreformen påverkar Ålands ekonomi genom avräkningsgrunderna. Den finska regeringen jobbar med ett nytt förslag till vård-och landskapsreform och den är tänkt att träda i kraft 2024.

I brevet frågar LR efter ett utkast till proposition där avräkningsgrunden ändras och som lagtinget kan ta ställning till.

Fler Nyheter

Inte jäv vid beslut om pengar till biogasanläggning

Landskapsregeringen anser inte att det var frågan om jäv då landskapet beviljade Svinryggens deponi och inte Ålandskomposten investeringsstöd för uppförande av en biogasanläggning.

Viruset ännu inget problem för Viking Lines nybygge

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Åbo Underrättelser publicerade idag en artikel där de varnade för att coronaviruset kan leda till att Viking Lines nya fartyg, som byggs i Kina, försenas. Enligt artikeln är varvsstaden Xiamen en spökstad.

Nordlund minister först till sommaren

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Roger Nordlund (C) har fått en planerad knäoperation framskjuten. Det gör att han kliver på finansministerposten först tidigast till sommaren i stället för i början på mars som det ursprungligen var tänkt.

Sjömän och sjukskötare ställer diagnoser på virtuella patienter

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Högskolan på Åland är först i Finland med att köpa in simuleringsprogrammet Body Interact som ska hjälpa studerande och sjöpersonal att ställa rätt diagnos på virtuella patienter.

Vårjakten avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande

Jaktförvaltare Robin Juslin intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Frågan om vårfågeljakten på guding avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande och utan att generaladvokaten ger förslag till avgörande. Det meddelar landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Visit Åland beviljas 1,1 miljoner

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet beviljar ett fortsatt verksamhetsstöd till visit Åland på 1,1 miljoner euro.

Ålcom fortsätter satsa på TV i riket

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålcom levererar nu TV till 160 000 nya kunder i Riket.

1875 brott begicks på Åland 2018

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Under 2018 anmäldes 1875 brott på Åland. Det visar nya siffror ifrån Ålands statistik- och utredningsbyrå, ÅSUB, som för första gången publicerar en statistiknyhet om brott på Åland.

PAF beviljas tillstånd för Paf Låttå

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beviljar Ålands Penningautomatförening tillstånd att anordna lotteriet Paf Låttå.