Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 januari, 2017 - 16:13Uppdaterad: onsdag, 18 januari, 2017 - 16:18
  • Harry Jansson och Katrin Sjögren diskuterade rösträtt i dag. Arkivfoto: Nina Eriksén.

Ta risken med sänkt rösträttsålder

Skall landskapet ta en risk och lagstifta om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunala val, eller låta bli den reformen för att undvika att ännu en åländsk lag får back i laggranskningen?

 Det blev en fråga i lagtinget i dag. Centerns Harry Jansson är skeptisk till att pröva en sådan lagstiftning med hänsyn till Finlands grundlag, som säger att rösträttsåldern skall vara 18 år, och grundlagen gäller också oss. Men lantrådet Katrin Sjögren, liberal vill pröva saken och berättade om ett möte med nordiska ungdomar i dag.

- De tycker det är ett steg framåt för demokratin, de hänvisade till hur unga röstade i Brexit-omröstningen och Trump skulle knappast ha blivit president. Vi måste pröva gränserna för självstyrelsen, sa lantrådet.

En framställning om sänkt rösträtt till 16 år kommer från landskapsregeringen, lovade Katrin Sjögren.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »