Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 december, 2018 - 14:46Uppdaterad: tisdag, 18 december, 2018 - 17:23
  • Mats Löfström tror inte motionen går igenom, men vill ändå lyfta frågan. Arkivfoto

Svenska riksdagsgruppen vill höja klumpsumman

Svenska riksdagsgruppen har lämnat in en budgetmotion till riksdagen där man föreslår att avräkningsgrunden för klumpsumman höjs från nuvarande 0,45 procent till 0,48 procent för att motsvara den befolkningsökning som Åland haft sedan 1995.

Siffran är andelen Åland får av statens samlade intäkter, oberoende av vad Åland betalar i statsskatt. Ökningen innebär 15 miljoner euro mer i året för Ålands del.

-Det är en temporär lösning tills självstyrelselagsrevisionen är gjord, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström som ingår i den svenska riksdagsgruppen.

Han tror inte att chanserna för att motionen blir godkänd är stora.

-De är obefintliga, men vi kan mäta frågans stöd och lyfta frågan i debatten och använda den som hävstång i den allmänna diskussionen om att få upp grundfinansieringen, säger han.
Det nya ekonomiska systemet och revisionen av självstyrelselagen är en pågående debatt och frågorna behöver lyftas hela tiden så att alla riksdagsledamöter vet vad det handlar om, menar Löfström.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »