• Komplicerat, säger vd David Karlsson om det verkliga flödet av el. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
David Karlsson intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Publicerad: fredag, 13 oktober, 2017 - 06:15, uppdaterad: fredag, 13 oktober, 2017 - 09:31

Svårt avgöra hur grön elen är

Det är i princip lätt att byta till grön el, men svårt att veta vad man egentligen köper eftersom affären görs via så kallade ursprungsgarantier.

 Enligt David Karlsson, vd på Ålands Elandelslag som är ett av dom lokala elbolagen, är elen lagstiftningsmässigt grön vid köp av ursprungsgarantier medan det fysiska flödet av elenergi som kommer till kunden kan se annorlunda ut.

-Det hela är komplicerat och ganska vilseledande. Det finns två parallella sätt att se på det, ett fysiskt och ett statistiskt. Det statistiska sättet bygger på köp av ursprungsgarantier och bygger på EU-lagstiftning hur elens ursprung ska presenteras. Det fysiska sättet att se på frågan är det verkliga flödet av el och där är Åland faktiskt redan till 95 procent fossilfritt fysiskt sett, säger David Karlsson.

Han säger att intresset bland kunderna att byta till grön el är relativt litet, just nu handlar det om några tiotal kunder.

Hör mer om det här i Åland idag.

Fler Nyheter

Pub Stallhagen tjänade inget på Fishbait

Pub Stallhagens ägare, Christian Ekström, intervjuas av Frippe Granlund
I tre år samarbetade Christian Ekströms bolag Pub Stallhagen med först Fishbait och senare med föreningen Örock som i sin tur anordnade Fishbait-festivalen.

Ms Knipan och Odin ställer in turer

Ms Knipan angör inte Torsholma och Enklinge i dag, tisdag, på grund av rådande väderförhållanden. Det meddelar Ålandstrafiken.

Petri Carlsson lämnar stadsstyrelsen

Petri Carlsson intervjuas av Owe Sjöblom
Moderaten Petri Carlsson lämnar posten som ordförande för stadsstyrelsen. Totalt har han varit ordförande i sex år, men nu står han inte till förfogande när det är dags för att utse stadsstyrelsen för de kommande två åren.

Eckeröavgångar ställs in

M/s Eckerös avgång från Grisslehamn klockan 15.00 i dag och klockan 18.30 från Eckerö ställs in på grund av det hårda vädret.

Club Marina stäms

Häv hyresavtalet med Club Marina Ab och ålägg bolaget att ersätta obetalda hyror på drygt 42.000 euro.

Ändrad polispension sparar mycket

Pensionshandläggaren Monica Clemes förklarar varför pensionsreformen för poliserna föreslås:
Det kostar landskapsregeringen 170.000 euro om en polis går i pension fem år tidigare än andra. Det säger pensionshandläggaren Monica Clemes.

Erkännande i Visit Åland-rättegången

Den ekonomiansvarige som förskingrat pengar från sin arbetsgivare Visit Åland erkände brott i dag när rättegången drog i gång i Ålands tingsrätt.

Ny styrelseordförande i Saltvik

Saltvik har fått en ny kommunstyrelseordförande. Fullmäktige har utsett Mathias Johansson till ordförande för kommunstyrelsen som ifjol leddes av Runar Karlsson.

Vädret påverkar Gudingen

Trafikmeddelande: M/s Gudingen angör inte Kyrkogårdsö eller Husö i dag, tisdag. Orsaken är det rådande väderförhållandet, meddelar Ålandstrafiken.