Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 juli, 2018 - 15:19Uppdaterad: torsdag, 5 juli, 2018 - 17:11
  • I Sverige kan man vända sig till Skolverket om man är missnöjd med hur skolan bemött ett barn med neuropsykiatriska funktionshinder, men på Åland finns ingen motsvarande myndighet. Foto: Ida Jansson.

Svårt anmäla skolor som bemött barn med diagnoser fel

Som förälder till ett barn med neuropsykiatriska funktionshinder, som till exempel autism och ADHD, är det svårt att veta vart man ska vända sig om man är missnöjd med hur skolan bemött barnet.

I Sverige finns Skolverket man kan vända sig till, men det finns ingen motsvarande myndighet på Åland. Psykolog Johanna Welander är ofta i kontakt med dessa föräldrar och möter deras frustration. Enligt henne är det bara fortsatt dialog med skolan och det team som ska omge barnet som gäller, i och med att någon anmälningsinstans inte finns. Ålands autismspektrumförening är också i ständig kontakt med föräldrarna och har startat en namninsamling för ett resurscenter för elever med den här problematiken. En förälder som vi talat med och som önskar vara anonym ville anmäla en åländsk skola.

-Jag hittade ingen instans att anmäla till, landskapsregeringen är bara tillsynsmyndighet, säger föräldern.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »