Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 10 juni, 2021 - 06:09Uppdaterad: torsdag, 10 juni, 2021 - 09:35
  • Sund har ingått samverkansavtal med ÅHS. Arkivfoto.

Sund vill fakturera ÅHS för sårvård

Sunds kommun har efter mycket om och men bestämt sig för att ingå samverkansavtal inom socialvård och hälso- och sjukvård med ÅHS.

En förändring som avtalet för med sig är att kommunens hemtjänstpersonal tar över sårvård från ÅHS:s hemsjukvård, och nu när Sund skriver på avtalet vill man löpande fakturera ÅHS för det arbetet. Kommundirektör Andreas Johansson säger att det handlar om vem som har det ekonomiska ansvaret för hemsjukvården.

- I förarbetet av socialvårdslagen framgår det att respektive part, i det här fallet ÅHS, fortsättningsvis har det ekonomiska ansvaret. Därför ansåg vi att vi kunde ingå avtalet då det klargörs där, säger han.
Susanne Lehtinen, projektledare för AX Probus som arbetat fram samverkansavtalet för ÅHS:s räkning, berättar att Sunds kommuns kritik inte är legitim då avtalet handlar om samarbete.
- Meningen är inte att man ska fakturera för varje åtgärd man gör. ÅHS:s hemservicepersonal gör också hemserviceuppgifter, det blir inte ändamålsenligt om man skickar fakturor fram och tillbaka. Man måste komma ihåg att avtalet ska gynna den enskilda klienten som behöver tjänster från bägge parterna, säger Lehtinen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »