Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 1 april, 2020 - 06:17Uppdaterad: onsdag, 1 april, 2020 - 11:34
  • Jessy Eckerman såg problem med möten på distans. Arkivbild.

Styrelse och nämnder kan jobba på distans

Stadsfullmäktige ändrade förvaltningsstadgan på sitt möte igår för att möjliggöra för stadsstyrelsen och nämnder att hålla möten på distans.

Om videoströmmen bryts under mötet ska ordföranden omedelbart avbryta sammanträdet, stipuleras det. Och ska man hantera sekretessbelagda ärenden ska man som förtroendevald se till att vistas i ett avskilt rum. Två dagar före varje möte ska man anmäla att man tänker medverka på distans.

Exakt hur det ska gå till för trångbodda att i coronatider reservera ett avskilt rum i ett hem fyllt av medisolerade familjemedlemmar framgår inte, inte heller vad som händer om man har en långsam internetuppkoppling – något Jessy Eckerman (S) tog upp.

- Vi vill ha en skrivning om att det ska vara möjligt bara vid extraordinära tillfällen. Man ska inte kunna delta från en semesterresa på stranden, sade hon.

Det bör också finnas teknisk support tillgänglig under hela mötet, och fysiska rum man kan låna om man inte har tillgång till internet eller avskildhet, menade hon.

Beslutet gäller uteslutande stadsstyrelse och nämnder - det är inte stadsfullmäktiges ledamöter som ska kunna delta på distans. Deras möten är offentliga enligt kommunallagen, och där måste allmänheten ha möjlighet att följa mötena direkt. För det saknas ännu tekniska lösningar, även om ett upphandlingsprojekt nyligen har inletts. Detta enligt fullmäktigeordförande Johan Ehn (MSÅ). Förhoppningen, enligt Johan Ehn, är att ett sådant system ska finnas på plats under nästa år.

Förslaget antogs till slut enhälligt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »