Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 16:53Uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 17:10
  • Förtroendeman Elena Lundqvist hoppas på förhandlingsresultat. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson

Strandade löneförhanlingar på posten

Löneförhandlingarna för anställda på Åland Post står stilla främst på grund av att parterna har olika syn på hur man ska lösa frågan om arbetstidsförlängningen i det så kallade konkurrenskraftsavtalet.

Förhandlingarna inleddes i oktober, samtidigt som i riket, men har inte lett till något resultat lokalt på Åland. Tvisten gäller om arbetstidsförlängningen på 24 timmar per år ska ingå i löneförhöjningarna på 1,6 procent eller inte. Arbetsgivaren menar att timmarna motsvarar 1,4 procent och ska ingå i förhöjningen. Facket är av motsatt åsikt.

En anledning till att man inte rakt av följer uppgörelsen i riket är att Posten Åland och Finlands post- och logstikunions, PAUs Ålandsavdelning år 2011 skrev ett eget, lokalt kollektivavtal.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »