• Geta kommunkansli. Foto: Malin Lundberg
Publicerad: torsdag, 14 juni, 2018 - 10:32, uppdaterad: torsdag, 14 juni, 2018 - 10:36

Strama tyglar för Getabudget

Sparkrav och höjda skatter är utgångsläget när Geta inleder arbetet med nästa års budget.

 Enligt de budgetdirektiv som kommunstyrelsen godkänt föreslås ett allmänt sparkrav på fem procent utgående från fjolårets bokslut. Avvikande krav gäller sociala sektorn som ska spara 1,5 procent och undervisningsverksamheten som ska spara fem procent jämfört med årets budget.

Samtidigt föreslås att inkomstskatten höjs från 17,5 till 18,5 procent och den allmänna fastighetsskatten från 0,5 till 0,7 procent. Sammantaget skulle det öka inkomsterna med cirka 100.000 euro.

Sparkraven motiveras med att kommunen har sämre ekonomiska förutsättningar än tidigare år på grund av kraftigt minskade landskapsandelar som utgjort över 50 procent av kommunens finansiering. Geta redovisade ett minusresultat på -119.000 euro för fjolåret och gör enligt årets budget ett ännu sämre resultat. Utgående från de nu godkända budgetdirektiven kan resultatet för i år bli plus 37.000 euro.

Fler Nyheter

Video: Se hela pridetåget

Idag avslutas Åland pride med sedvanlig parad från västra hamnen till torget. Här kan du se hela tåget och höra en intervju med Regnbågsfyrens...

Trygghet ur ett nordiskt perspektiv

Elisabeth Rusdal och Andrea Hasselblatt intervjuas
Katastrofberedskap kom på tapeten när de nordiska kvinnoförbunden träffades på Åland för sin sommarkonferens.

ÅHS satsar på magnetundersökning

ÅHS satsar på magnetundersökning
-Det är en milstolpe för Ålands hälso- och sjukvård. Det säger styrelseordförande Annette Holmberg-Jansson om den magnetresonanstomograf, MRT, som ÅHS har investerat i till sin röntgenklinik.

Naturliga orsaker bakom Torpfjärdens torrläggning

Det låga vattennivåerna i Torpfjärden i Jomala har inte orsakats av vägarbetena och installationen av den nya vägtrumman som ersatt den gamla. Den...

Dömd för hotfulla meddelanden

En 27-årig man har av tingsrätten dömts till 120 euro i dagsböter för olaga hot.

Trygg vardag tema för kvinnokonferens

Trygg vardag är temat för Nordens Kvinnoförbund, NKF, som i dag och i morgon samlas till konferens på Åland.

Stabilt resultat för Andelsbanken

Andelsbanken för Åland redovisar en rörelsevinst på drygt 2,9 miljoner euro för årets sex första månader. Resultatet är på samma nivå som för motsvarande period i fjol.

Böter för narkotikabrott och rattfylla

Böter och körförbud blev följderna för en 48-årig man som tingsrätten dömde för narkotikabrott, rattfylleri och fordonsskatteförseelse.

Företag stryks ur handelsregistret

12.000 företag och bostadsaktiebolag riskerar att bli strukna ur handelsregistret om de inte meddelar att det fortfarande har verksamhet. Det skriver Patent- och registerstyrelsen i ett pressmeddelande.