• Ifjol föddes ovanligt många pojkar på Åland, visar statistik från ÅSUB. Foto Malin Lundberg
Publicerad: måndag, 12 augusti, 2019 - 16:17

Stort pojköverskott i fjol

Ifjol föddes drygt 150 pojkar och knappt 130 flickor på Åland, vilket är “ett ovanligt stort pojköverskott”. Det skriver Ålands statistik- och utredningsbyrå i sin sammanfattning av befolkningsrörelsen 2018.

Däremot är det totala antalet nyfödda i stort sett oförändrat. Ifjol föddes 280 barn på Åland.

Nästan 40 procent av barnen föddes av kvinnor under 30 år och lika stor andel av mammorna var 30-34 år. Närmare 20 procent av kvinnorna som födde barn under 2018 var 35 år eller äldre. Också detta är i linje med tidigare år under 2000-talet.

Av fjolårets barnaföderskor på Åland är över 40 procent födda utanför Åland. Flest av dessa föddes själva i riket (Finland), följt av födda i övriga Norden samt i Sverige.

Drygt 270 personer avled under 2018, vilket är något över 2000-talets genomsnitt. De avlidna männen var tio flera än kvinnorna.

Var tredje kvinna och var tionde man som avled var 90 år eller äldre, medan var sjätte kvinna och var fjärde man som avled var under 70 år. Tre procent av fjolårets avlidna var under 50 år.

Det här visar statistik från Åsub.

Fler Nyheter

Inga besked om ÅBF-utredning

Den 27 februari 2019 fattade årsmötet beslutet att avsluta Ålands bildningsförbund. Då beslöts även att föreningen skulle sökas i konkurs. Vad som ska hända härnäst är ännu oklart.

Regeringssonderingarna fortsätter på onsdag

-Vi träffades under måndagseftermiddagen och fortsätter våra diskussioner på onsdag. Det säger Veronica Thörnroos om regegeringssonderingarna.

Staden kan sälja Enerexit till Mariehamns Energi

Staden överväger att sälja Enerexit till Mariehamns energi för 1 euro.

Varnar för att nya fonden kan missbrukas

Mats Perämaa:
Finansminister Mats Perämaa (Lib) anser att tillväxt- och hållbarhetsfonden på 50 miljoner euro är en av den avgående landskapsregeringens bästa och viktigaste satsningar. På samma gång ser han en fara i att kommande landskapsregering använder pengarna till annat än de är tänkta för.

Gruset i gräsmattorna längs Ålandsvägen borta först till våren

Håkan Lindén, projektledare:
De kommunala gräsmattorna längs Ålandsvägen kommer först att se en förbättring till våren 2020. Gruset som för tillfället ligger i det tilltänkta gräset är från förra vinterns halkbekämpning och har troligtvis hamnat där efter snöröjningen längs Ålandsvägen för ett år sen.

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.