Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 augusti, 2019 - 17:14Uppdaterad: torsdag, 15 augusti, 2019 - 17:18
  • Sverker Jansson, butikschef på Mattssons i Godby. Arkivfoto: Owe Sundberg.
  • Petra Rajalin, butiksansvarig på Varuboden City: Arkivfoto: Amanda Andersson.
  • Sue Holmström, lantbruksinspektör på landskapsregeringen. Foto: Dinah Ahl.

Stora brister i kontrollen av ekointyg i åländska affärer

Kontrollerna av varuleverantörernas ekointyg vid inköp av ekologiska produkter i de åländska matvaruaffärerna är bristfälliga.

Detta trots att varje matvaruaffär har skyldighet att göra detta och trots att landskapsregeringen tidigare i år skickat ut ett informationsblad där det uttryckligen står ”Butiken ska be att få se varuleverantörens ekointyg, som ska vara i kraft”. Detta baserat på ekolagstiftningen.

Petra Rajalin, butiksansvarig på Varuboden City, hade önskat mer information.

- Det kan hända att det i något skede har kommit någon annan information men man hade kunnat sammankalla de som är ansvariga för butiker. För i slutändan är detta ganska viktigt, säger hon.

Samtidigt menar Sverker Jansson, butikschef på Mattssons i Godby, att detta inte fungerar i praktiken.

- Det har inte varit aktuellt att göra det och jag tror inte att det kommer att bli aktuellt eftersom vi arbetar med mycket små producenter, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »