Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 november, 2021 - 15:09Uppdaterad: torsdag, 18 november, 2021 - 17:09
  • Alfons Röblom och Stefan Fransman. Foto: Tomas Tornefjell, ÅRTV
  • Ralf Häggblom. Foto: Tomas Tornefjell, ÅRTV

Stor potential för åländsk havsbaserad vindkraft

Förutsättningarna för havsbaserad vindkraft är mycket bra på Åland. Det framgår av en rapport från Vilmanstrand-Lahtis universitet som beställts av landskapsregeringen.

- Rapporten visar att det finns en stor potential för havsbaserad vindkraft och man rekommenderar att vi går vidare och tar fram material som vi kan presenterar för investerare, säger utvecklingsminister Alfons Röblom (HI), som under torsdagens förmiddag höll en presskonferens för att presentera rapportens slutsatser.

Målet är att de första vindkraftverken ska vara igång om 8-10 år.
-Den potential vi ser nu är 500 vindkraftverk med en nominell effekt på 12 MW per kraftverk, säger Stefan Fransman, som är teknisk samhällsstrateg vid landskapsregeringen.

Energisamordnare Ralf Häggblom säger att det handlar om vindkraftverk som är 250 till 300 meter höga med en effekt som är tre gånger högre än hos de vindkraftverk som byggs i Långnabba.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »