Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 april, 2018 - 22:08Uppdaterad: tisdag, 24 april, 2018 - 11:40
  • Evert Paulsson var en av många djurägare som kom till diskussionen om rovdjur och vargen som Ålands fåravelsförening ordnade i går. Foto Eva Ringbom-Fonsell
  • Naturvårdsintendent Hanna Kondelin och jaktförvaltare Robin Juslin informerade om allt från viltstängsel och ersättningar till straffpåföljder om man skjuter en varg. Foto Eva Ringbom-Fonsell.

Stor oro bland djurägare på grund av varg

Ett femtiotal oroliga ägare till betesdjur samlades till en diskussion om rovdjursfrågan och vargen i går kväll. Ålands fåravelsförening stod som arrangör. Många uttryckte oro för sina djur och vad som ska hända då de flesta inom några veckor släpper ut sina djur på bete och det är konstaterat att åtminstone två vargar rör sig på fasta Åland. Landskapets miljöbyrå uttryckte klart att man anser att vargen inte hör hemma på Åland, men menade samtidigt att alla vargar inte är problemvargar som går till attack.

-Det finns ett lagförslag som ska tas upp i lagtinget i maj som går ut på att djurägare får vidta skrämselåtgärder och i värsta fall skjuta ett djur som attackerar boskap. Men det vi mest av allt behöver nu är observationer om de här vargarna, så som foton, filmer, spillning, sade jaktförvaltare Robin Juslin.

Vissa djurägare ansåg att man inte kan sitta och vänta tills vargen ställer till med något och krävde omedelbara åtgärder från landskapet. Också frågan om man kan flytta dem kom upp.

-Börjar de uppvisa ett aggressivt beteende, då kan vi vidta åtgärder men vi måste stödja oss på lagar och habitatdirektivet, sade Robin Juslin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »